söndag 7 juni 2009

Vem tar plats i TV-soffan? Möte mellan Sveriges television och handikapporganisationerna
Den 4 juni 2009 var jag (Johannes), Susanne Gärtner och Josefine Hedlund på SVT:s seminarium ”Vem tar plats i TV-soffan?” som vände sig till Sveriges handikapporganisationer.
Moderator var Jonas Leksell, känd från Bolibompa och ”Myror i brallan".
Med fanns även Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) nyvalde ordförande Ingrid Burman, tidigare ordförande i socialutskottet, som berättade om vad hon vill arbeta med inom HSO. Hon lyfte särskilt fram tillgängligheten som ett område hon ser fram emot att arbeta med.


Vi fick också information från de olika redaktionerna på SVT som Barn/Ungdom och Sporten. Barn/Ungdom talade om att de har som mål att ha med minst tre funktionshindrade barn/säsong. Det innebär dock inte att funktionshindrade barn inte kan vara med vid andra tillfällen. SVT har som mål att spegla alla barn som det är, inte huruvida de har något handikapp eller ej. Jonas Leksell tog här som ett exempel ett filmat reportage han gjorde med en blind kille som exempel på hur Bolibompa arbetar. I reportaget får man se Jonas och killen göra sockerkaka, men den enda gången som killens blindhet belyses är när han läser receptet på blindskrift.
Sporten lyfte fram att man vill spegla handikappidrotten på samma sätt som man speglar den ordinarie idrotten. Vi fick se exempel på reportage från Paralympics, Handikapp -idrottens svar på OS.
Efter denna information var det dags för oss att ställa programansvariga från de olika genrerna inom SVT mot väggen. Vi besökte b l a SVT Nyhter och Samhälle där Susanne fick bra gehör för sin idé att teckenspråkstolka nyheterna, dvs. att låta teckenspråket vara en naturlig del av nyhetssändningen istället för uppdelat i Nyhetstecken.
Jag pratade med programansvarig för SVT Dokumentär och Kultur om min idé apropå att Sverige ska vara helt tillgängligt till 2010: Att göra en granskning inom alla
handikapp och kolla offentliga lokaler -universitet, bio etc. hur tillgängliga de egentligen är. Jag lyfte särskilt fram vårt eget arbete och HRFs kampanj "Befria Samtalet" .
Vi fick även kontakt med Stefan Zetterman för SVT Teckenspråk som arbetar med att teckenspråkstolka SVT:s hemsida. Låter som ett spännande projekt!
Jag ingår i SVT:s refrensgrupp och ser fram emot att diskutera våra frågor och intressen med SVT igen! Hör av er om ni har något som ni tycker jag bör ta upp!Johannes Krohn
Ledamot, Ungdomsrådet

3 kommentarer:

Jossy sa...

Ta upp om textning i samband med webb-TV på hemsidan.

Lovisa sa...

Jossy! Det var precis det jag skulle skriva också. Ett tag fanns det 2 versioner av samma program, en textad, och en otextad, men SVT tycks ha tagit bort den möjligheten. Dumt tycker jag.

Johannes sa...

Bra förslag som jag absolut tar med mig till SVTs ledning!