torsdag 25 juni 2009

Dålig tillgänglighet inför Almedalen


– Endast 5 % av seminarierna tillgängliga för hörselskadade

På söndag 28/6 drar politikerveckan på Almedalen, Gotland igång. Unga Hörselskadade har sökt i det officiella Almedalen kalendariet för att se hur pass tillgängliga seminarierna är för hörselskadade och döva. Resultaten visar att inte många arrangörer har tänkt på tillgänglighetsaspekten.

Av totalt 1041 seminarier i kalendariet så har 55st (5,3 %) angett att hörselslinga kommer att finns på plats. 26st (2,5 %) har angett att seminariet kommer att teckentolkas. På endast 18st seminarier kommer det att finnas både hörselslinga och teckentolk så att både döva och hörselskadade kan delta i seminariet.

Det är ett hot mot demokratin om vi inte kan höra vad som säga på seminarierna och i praktiken så utestängs vi unga med hörselskada från en stor del av de seminarier som hålls under veckan, säger Julia Willig, ordförande i Unga Hörselskadade.

Till största del är det de politiska partierna och handikapporganisationer som har tänkt på tillgängligheten. Unga Hörselskadade håller under tisdagen ett eget skolpolitiskt seminarium som både har hörselslinga och teckentolk på plats.

På plats i Almedalen nästa vecka så kommer Unga Hörselskadade att testa hörselslingorna och undersöka hur tolkvänliga seminarierna är. Liknande undersökningar har gjorts tidigare år med generellt sett svaga resultat.

– Det ska bli intressant att se hur resultatet blir i år. 2010 ska trots allt tillgängligheten ligga i fokus enligt regeringens vision och man borde börja redan nu, säger Julia Willig, som har deltagit på Almedalen tidigare år.

Inga kommentarer: