torsdag 25 juni 2009

Tillgängligheten dålig inför Almedalen - uppdaterad

Endast 5 % av seminarierna är tillgängliga för hörselskadade.

På söndag 28/6 drar politikerveckan på Almedalen, Gotland igång. Unga Hörselskadade har sökt i det officiella Almedalen kalendariet för att se hur pass tillgängliga seminarierna är för hörselskadade och döva. Resultaten visar att inte många arrangörer har tänkt på tillgänglighetsaspekten.

Av totalt 1041 seminarier i kalendariet så har 55st (5,3%) angett att hörselslinga kommer att finnas på plats. 26st (2,5 %) har angett att seminariet kommer att teckentolkas. På endast 18st seminarier kommer det att finnas både hörselslinga och teckentolk så att både döva och hörselskadade kan delta i seminariet.

Till största del är det de politiska partierna och handikapporganisationer som har tänkt på tillgängligheten. Vi på Unga Hörselskadade håller under tisdagen ett eget seminarium som både har hörselslinga och teckentolk på plats.

På plats i Almedalen nästa vecka så kommer Unga Hörselskadade att testa hörselslingorna och undersöka hur tolkvänliga seminarierna är. Liknande undersökningar har gjort tidigare år med generellt sett svaga resultat.

Med tanke på att tillgänglighet ska ligga i fokus nästa år enligt regeringens vision så ska resultaten bli extra intressanta i år.

* uppdaterat
Idag den 10/7 tar DN äntligen upp frågan om tillgänglighet 2010. Artikeln använder endast exempel med hur samhället ska vara tillgängligt för rullstolsburna, men att frågan väckts är en stor seger för alla handikapporganisationerna. Ni får vi hoppas att fler fortsätter att lyfta frågan så våra politiker tar tag i det. Under Almedalsveckan var det exempelvis bara Lars Ohly som tog upp tillgänglighet och sa att han tänkte kämpa för att 2014 skulle samhället vara tillgängligt. Ingen annan politiker nämnde ens frågan.

/Almedalsgruppen

1 kommentar:

elsa sa...

Hej! Hoppas verkligen på att det är bättre i år, annars får vi lobba för det till nästa år då det faktiskt är tillgänglighetsår :) Vi syns där!