måndag 29 juni 2009

Veckan har börjat!

Lärarförbundet, på restaurang Vinäger. Dagen började för Susanne och Julia med ett frukostseminarium som lärarförbundet höll i. Det bjöds på kaffe och macka till frukost. Samtliga partier hade talespersoner på plats. Seminariet handlade om att LF gjort en undersökning på vad de olika partierna ser på skolfrågor. De hade också kollat på om det spelar någon roll för väljarna vilken skolpolitik partiet för. Det visades ett bildspel, men det var inget bra för synskadade eftersom det var svårt att se diagrammens färger. Inte ens Julia som inte har någon synskada hade svårt att se skillnad på färgerna.

Det fanns ingen slinga fanns på plats, men samtliga debattdeltagare hade madonna-mickar på sig, det fanns även högtalare som var placerade bredvid den som pratade, så det var alltså vända emot publiken.
Frukostseminariet höll till i en utomhuslokal som ledde till att man hörde ljud från utsidan t.ex bilar som körde förbi.
Men något som var bra var att så fort arrangören fick syn på UH började de prata lugnt och stilla. Alla deltagare talade väl och ingen pratade i munnen på den andra vilket är ett stort plus ur hörsel synpunkt.

Fryshuset – sal B24 Högskolan 10:00
Hur får vi in unga på arbetsmarknaden?
Den som öppnade seminariet sa: jag har ingen mick men jag pratar så högt att alla hör ändå. Tack för den, tur att det fanns tolk på plats så det kunde förmedla budskapen vidare så att Heléne och Julia kunde ta del av det. Synd för Gudrun dock, som inte alls hörde vad hon sa.
Det var en paneldiskussion, där en man ställde frågor till fem deltagare, de stod vid runda bord med mickar på. Moderatorn hade en madonnamick.

Diskussionen rörde mestadels varför ungdomarna inte kommer ut på arbetsmarknaden och de olika deltagarna hade lite olika svar och tankar om det hela. Det allmänna tycktes vara att ungdomar idag inte går att nå på samma sätt som man gjorde förr, och att dagens ungdomar har väldigt lite kontakt med vuxenvärlden. Efter paneldiskussionen (man kan inte kalla det debatt då de flesta var överrens) fick åhörarna chans att ställa frågor till panelen. RBU öppnade med en fråga om funktionshindrade, och vi hakade på med en fråga om tillgängligheten till Arbetsmarknaden för funktionshindrade.

Det hade redan tidigare konstaterats att ungdomar jobbar kortare perioder. Detta innebär att när man väl får hjälpmedel från till exempel arbetsförmedlingen eller försäkringskassan, då är det redan försent. Då har man utdömts som för jobbig, eller någon annan har fått chansen. Direkt efter avslutandet satte Arbetsförmedlingen kurs på Gudrun och han fick hennes telefonnummer. Så det kanske kan hända något även på den fronten.

Hörselmässigt var lokalen ingen hit. Ingen slinga, men i alla fall högtalarsystem. När det skulle avslutas så avbröt Gudrun, och då fick kvinnan som skulle avsluta i alla fall en mikrofon. Underlättade. Dock… det var otroligt mycket störljud utifrån och av folk som hostade, gick in och ut genom dörrar etc.… så det var tidvis svårt att uppfatta vad de pratade om.

Klockan 10.00 var det dags för Susanne och Josefine att gå på Wisby hotell och konferans och lyssna på folkparitet om deras syn på ungdomsarbetslösheten. Själva seminariumet var val intressant att höra på hur de tror att man kan lösa arbetslösheten. Men tyvärr fanns ingen slinga och akutistiken var dålig så Susanne hörde då enbart genom mickrofon. En eloge till tolkarna som orkar tolka alla semiarium. Men skärpning folkpartiket som inte kan ha slinga på sina seminarium.

12.15 var det dags för Heléne och Susanne att gå på ett seminarium på hamngatan 5, handels anställda förbund (handels) som pratade om ungdomsarbetslösheten. Intressant seminarium. Det bästa är nu att man har en mycket bra slinga och den funkar kanon.

13.00 Mötet – kärnan i det politiska samtalet
Arrangör moderator.se och Ordrum
Lokal: Almedalens hotell
Gudrun gick på deras träff, och nej, de hade ingen slinga och ingen tolk. Men det var väldigt bra akustik i lokalen. De hade ett sorts estradsamtal med en moderator, och två moderatorer som skulle diskutera och svara på frågor. Ämnet var hur man håller vettiga möten vilket ju är spännande. Men publiken var inte jättestor. Det gjorde det dock lätt att höra även vad publiken sa. Det stora buskapet var i alla fall man blir bättre om man övar.
/Almedalsgruppen

Inga kommentarer: