torsdag 11 juli 2013

Transkriberad intervju med Anna Kain Wyatt om bristen av textning av webbsändningar

Under Almedalen intervjuades UH:s ordförande Anna Kain Wyatt om problemet att mycket information sprids genom livesändningar på webben som inte textas. Hälften av landets alla hörselskadade (700 000) behöver text för att uppfatta vad som sägs på tv, och otextade livesändningar stänger ute alla hörselskadade som inte hör. Detta är ett problem som blir extra tydligt kopplat till Almedalen som är en så stor del i det politiska Sverige.

HRF har tidigare skrivit om problemet i sin blogg Öronmärkt.
Här kan du lyssna på inslaget med Anna. Nedan finns hela inslaget transkriberat.


Inslag om otextad webbtv i P3, 5 juli 2013


Anna Kain Wyatt, Unga Hörselskadade: Det är svårt att hänga med i vad som händer i samhället för många, man hamnar lite efter. Du får vänta någon dag med att se det som dina kompisar kanske redan har sett, och det är inte alltid så roligt.

Dimitri Lennartsson, reporter: Anna Kain Wyatt kallar sin hörselnedsättning för medelsvår och använder hörapparater. Den här veckan är det politikerveckan i Almedalen i Visby och här märks det extra tydligt hur svårt det är att hänga med, i och med att många debatter livesänds på webben utan textning.

Anna: För en person som har en hörselnedsättning så är det väldigt svårt att hänga med när det är livesändningar. Det är också mycket ljud runtomkring, det är väldigt mycket brus, och bakgrundsljud eftersom de sitter mitt i Almedalen.

Hugo Rennéus, reporter: Jimmie Ahlstrand är strategichef på SVT.

Jimmie: Det är personer som sitter och direkttextar, och de direkttextar så mycket som vi kan. Och det tar flera år, eller i alla fall en bra bit över ett år, att bara utbilda en textare på den tekniken som finns idag, för den. Men där hoppas vi på enklare teknik i framtiden så att fler ska kunna texta.

Hugo: Men det finns ett annat hinder för att det ska bli mer text i webbtv, säger Jimmie Ahlstrand och det är att det inte ingår i uppdraget för public service-tv och därför prioriteras webbsändningarna bort.

Jimmie: Men det hoppas vi att vi får till en förändring i under hösten, genom riksdagen.

Anna: Ja, men mycket information i samhället är baserat på ljud och på att du ska höra och då är det svårt att ta del av det.

Inga kommentarer: