lördag 6 juli 2013

På jakt efter tillgänglighet

Nu är det sista kvällen och vi hänger i vårt lilla hus på landet där vi bott hela veckan. Veckan har varit galet intensiv, roligt och lärorik. Intensivt med mycket seminarier att gå på, roligt att träffa engagerade människor och att äta glass mellan varven och lärorikt att inse hur sjukt dålig hörseltillgängligheten är.

Tillsammans har vi besökt nästan hundra seminarier om olika frågor. Vi kan konstatera att hörslingor lyser med sin frånvaro på allt för många seminarier. Almedalen sägs vara "Sveriges mest demokratiska mötesplats". Vi ställer oss frågan, hur demokratiskt är det med otillgänglighet? är det demokratiskt att exkludera besökare från början? inte det minsta enligt oss. Det krävs att vi fortsätter ställa krav för att seminarier ska bli inkluderande från början och inte exkluderande innan Almedalen kan bli "Sveriges mest demokratiska mötesplats".

Nästa år fortsätter jakten på tillgänglighet bland alla seminarier som lyfter viktiga samhällsfrågor och vi kommer fortsätter ifrågasätta varför personer med hörselnedsättning och dövhet blir exkluderade från att delta i det offentliga rummet.

Imorgon färdas vi över havet mot vardagen igen men först ska vi dricka te och äta popcorn.

//Sara

Inga kommentarer: