torsdag 7 oktober 2010

Svar från Riksdagen angående tolkning

Som Anna skrev i förra inlägget blev vi lite upprörda över att det inte fanns textade/teckenspråkstolkade sändningar av Riksmötets öppnande och Regeringsförklaringen så vi mailade Riksdagen och frågade om det hela. Nedan ser ni svaret.

Hej,

Tack för ditt mejl och för att du uppmärksammar oss på det här.

Riksdagsförvaltningen filmar alla aktiviteter som äger rum i kammaren och ser till att alla tv-bolag som vill kan tv-sända enligt eget urval.

SVT hade textade sändningar från Riksmötes öppnande.

Riksmötets öppnande tolkas alltid till engelska för de särskilt inbjudna utländska gästerna. Riksmötets öppnande är inte öppet för allmänheten. Vi webb-tv sände det engelska tolkljudet eftersom det fanns och det gick att sända.

Vi gjorde ingen prioritering. Däremot när vi ser tillbaka på hur vi kunde ha gjort så är det möjligt att vi borde ha teckentolkat öppnandet och webb-tv sänt på teckenspråk.

Vi kommer att arbeta med de nya förutsättningar som i dag finns på webb-tv området för att om möjligt i högre utsträckning än i dag kunna erbjuda teckentolkade och/eller textade webb-tv-sändningar.

Med vänlig hälsning
Anna Olderius
Sektionschef, webbsektionen
Informationsenheten

---
Speciellt intressant tycker jag delen är om att riksmötets öppnande inte är för allmänheten. Nedan följer mitt svar till henne.

Hej Anna,
Tack för ditt svar. Men detta är inte första gången någon av oss från döv- och hörselorganisationerna påpekar detta för er, och det är inte möjligt att ni borde ha teckenspråkstolkat öppnandet, det är självklart.

Att Riksmötets öppnandet inte är för allmänheten är ju konstigt, varför sändes det i så fall överhuvudtaget på tv/webben? Alla måste ju ha samma möjlighet att ta del av det som sänds. Öppnandet och regeringsförklaringen kanske inte är till för allmänheten, men av stort intresse för allmänheten, en snabb Google-sökning på ordet regeringsförklaring den senaste veckan ger 195,000 träffar.

Jag skulle vilja uppmana er att kontakta Richard Gatarski på WestreamU, vi har tillsammans med Handikappförbundet, hjälpt dem att ta fram ett koncept med textning och tolkning som fungerar bra på webben.

Jag skulle gärna vilja ha uppgifterna till den personen som är ansvarig för tillgängligheten i Riksdagen för att diskutera detta vidare.

Vänligen,
Josefine Hedlund

Får se nu hur detta mail besvaras. Har ni medlemmar kommentarer/åsikter i frågan så får ni gärna höra av er!

/Josefine Hedlund, kommunikatör UH

2 kommentarer:

Jakob Hammarbäck sa...

GO GO GO!

Jag jobbar som konsult på inUse och vi är specialinriktade på användbarhet, interaktionsdesign och tillgänglighet. Vi vill gärna följa upp denna bloggpost på vår blogg, www.inuseful.se när vi ser hur denna konversation utvecklas.

Vi granskade partiernas webbplatser i våras, just ur tillgänglighetssynpunkt, och resultatet var lite nedslående.Läs mer här:
http://inuseful.se/svenska-riksdagspartier-no-you-cant-yet

Josefine Hedlund sa...

Tack Johan, roligt att vi får med oss fler folk i vår kamp här!

Du får gärna följa upp vår bloggpost, jag fortsätter att lägga ut information så fort jag får den! Tillgänglighet är något alla borde tänka mer på!