onsdag 27 oktober 2010

Rapport från dagen: Public service möter funktionshinderrörelsen

Förra veckan deltog Anna Kain Wyatt och jag (Josefine) på public service-dagen hos SVT. Här kommer en liten rapport från dagen.

I år stod Sveriges Television (SVT) i nära samarbete med SR, UR och Handikappförbunden som värd för den gemensamma seminariedagen. Innehållet kom bland annat att kretsa kring valet och vilket genomslag de funktionshinderspolitiska frågorna fick.

BBC:s Age & Disability Correspondent, Geoff Adams-Spink (själv neurosedynskadad) berättade om sina erfarenheter och sitt uppdrag och vikten ”to work with rather than aganist your organisation” (BBC). Han betonade också den sociala modellen – att acceptera funktionsnedsättningen samt att det är ett absolut måste att både ha fungerande hjälpmedel och vid behov viss assistans i arbetet! Väldigt inspirerande man!

VD Eva Hamilton tog upp bland annat följande i sitt välkomstanförande:
· Textningen har hög prioritet och i dagsläget textas 50 procent av de svenska programmen. (Procenttalet har sjunkit (från tidigare drygt 67 procent) i och med att från 1 januari i år har uppdraget vidgats och innefatta SVT1 och 2, SVT Barnkanalen, SVT24, SVT Kunskapskanalen. Eva Hamilton utlovade dock en ökning med 10 procentenheter om året.
· Från 1/1 2011 kommer det att vara valbar textning på SVT Play av alla program
· Godmorgon Sverige kommer också att börja textas.
· SVT prioriterar nu också att framöver försöka texta de regionala nyheterna (de finns redan textade på SVT Play idag), men det ligger längst ner på listan.
· Julkalendern kommer att direkttolkas på teckenspråk på webben

Efter seminarier var det dags för speeddating då man fick gå runt och träffa personer från olika områden inom SVT, UR och SR. Det var en intressant dag, vi hade bland annat en diskussion med de ansvariga för programmen hos utbildningsradion (UR, som inte bara är radio) om program som bättre passar vår målgrupp. Dem får tydligen programförslag från SPSM om vad dem önskar att barnen ska lära sig, men det är sällan det samma som barnen vill själva. Vi har bytt visitkort och ska eventuellt träffas och diskutera mera.

Vi träffade även programchef för barn och ungdom på SVT som gärna vill träffa nätverket Unga för tillgänglighet och komma på ett möte med sina projektledare så att vi kunde lära känna varandra. De behöver få tag på barn och unga med funktionsnedsättningar som kan vara med i deras program och de behöver även idéer på inslag och nya program som tar upp våra frågor.
Diskuterade även om hur dem tänkt sig kring det hela med tolkning av julkalendern på teckenspråk och bad om information som vi kan sprida till våra medlemmar

Vi diskuterade textning med programchefen för SVT och om problematiken med att svenskan är ett sådant ”litet” språk att det blir så dyrt att göra en taligenkänningsprodukt för den svenska marknaden. Vi motiverade det hela med att det är en engångskostnad jämfört med att ha så många undertextare som jobbar hela tiden. SVT anser att dem inte kan ta hela kostnadssmällen själva utan vill att staten går in och täcker del av kostnaderna. Pratade om att direkttextningen är så himla kass, och SVT sa att det berodde på systemet och tidspress på textarna. Vi sa att vi har excellenta skrivtolkar som skulle klara det bättre. Vi föreslog att man sänder programmet live men med lite fördröjning men det är tydligen emot reglerna hos public service för man får inte ha ”mixtrat” med materialet. Sedan ursäktade dem sig som vanligt med att deras system inte klara ditt och datt.

Sammanfattningsvis en intressant dag och det märks att SVT behöver kunskap, vi har en lång väg att gå innan vi når upp till BBC:s som bland annat har blinda nyhetskorrespondenter och meteorologer med rullator i bild. Så känner ni någon som har det minsta intresse i tv-världen pusha dem att söka jobb på SVT!

/Josefine Hedlund och Anna Kain Wyatt

Inga kommentarer: