tisdag 22 oktober 2013

Möte med personer med hörselskada i Nepal

Idag har vi träffat representanter från två organisationer som företräder personer med hörselskada i Nepal. Halv åtta tog vi oss ut till Nepal Association of Hard of Hearing:s lokaler som ligger på en kulle ovanför Kathmandudalen. Förutom samlingslokal har de en klinik som består av ett rum med en audiometer för hörselmätning och ett rum med audiologisk utrustning donerad från en australiensisk organisation. Ett tiotal medlemmar hade samlats och gav oss ett varmt mottagande.

NAHOH har något de själva kallar "Camps" som går ut på att ett antal personer väljs ut för att utan kostnad få träffa specialister inom hörsel, hörapparater och habilitering. Lite mer än 10 % av dem som ansöker om att få antas erbjuds möjligheten. Dock erbjuds endast en hörapparat per person oavsett om personen har hörselnedsättning på båda öronen eller endast på ett. För personer som har god ekonomi är det möjligt att träffa specialister på egen bekostnad och köpa två hörapparater. Det finns även exempel på rika i Nepal vars familjer själva bekostat en CI-operation. Ingen i NAHOH har CI. Kunskapen om vad CI är rent allmänt begränsad i landet då dövorganisationen vi träffade igår inte kände till CI.

Ljudmiljön i NAHOH:s lokaler är fruktansvärd, hårda och kala golv och väggar gör att ljudet studsar. Huset ligger precis invid en vägkorsning med mycket trafik. Skällande hundar och skrikande fåglar störde ofta vår kommunikation trots att Sara och jag använde vårt mobila slingsystem. När vi gör hörselmätning i Sverige sitter vi i ett ljudisolerat rum med hörlurar på. I organisationens klinik är det endast en bur med glasväggar och det går att prata igenom väggarna.

NAHOH grundades 1996 och de har ett utvecklingssamarbete med en dansk organisation. Inom NAHOH är talad nepalesiska första språket, några använder sig utöver det av nepalesiskt teckenspråk. Endast tre personer i styrelsen använder nepalesiskt teckenspråk och Shiva och Sujana säger att nivån på detta är lågt. En önskan finns om att genomföra en teckenspråksutbildning. Meldemmarna i NAHOH är mellan 20 och 70 år och för att bli medlem behöver en person vara 16 år. De som är aktiva har erbjudits hörapparater. Organisationen är aktiv i Kathmandu med omnejd, det finns inte pengar att utvidga verksamheten.

Medlemmar i organisationen fick möjlighet att prova vårat mobila slingsystem och det verkligen syntes i deras ansikten hur de lyste upp av den nya ljudupplevelsen.

Nu är det dags för gemensam middag, klockan är 19:30 nepalesiskt tid. Jag återkommer eftermiddagen med info om den andra organisationen vi träffade.


Inga kommentarer: