måndag 14 oktober 2013

Dags att granska varför så många personer med funktionsnedsättning diskrimineras av högskolor och universitet!

I helgen publicerades en artikel på SVT med rubriken "Fler funktionshindrade pluggar på universitetet". Detta är jättebra, både att vi ser en positiv trend där fler unga med funktionsnedsättning studerar och att funktionshinderpolitik får ta plats i media.

Men, vi vill lyfta ett par saker som är lätta att missa när vi ser en artikel som till så stor del är positiv.

Redan första formuleringen är problematisk. Att inleda med "Lärosätena ställer upp med hjälp" låter fint, men med detta förbigås en otroligt viktig aspekt: nämligen det faktum att studier på lika villkor är en rättighet. Att lärosäten har tillgänglig undervisning handlar inte om att de är snälla, det handlar om att de följer lagen, att de inte diskriminerar som så många andra gör. Att det skulle vara något valbart är helt fel, och att utmåla de lärosäten som faktiskt gör det de ska som hjältarna är att missa en chans att granska alla de fall där högskolor och universitet diskriminerar funktionsnedsatta studenter genom att till exempel inte tillhandahålla hjälpmedel eller tillgängliga lokaler.

Så ja, vi håller med, det är toppen att fler och fler personer med funktionsnedsättning pluggar och det är väl värt att lyfta upp i media. Men ta inte detta enbart som en chans att vifta med flaggor och tro att problemet nu är löst, utan ta det här som en ingång till att även granska alla de fall där unga med funktionsnedsättning faktiskt inte studerar. Ta chansen att ifrågasätta varför de är så få, granska hur det ser ut med våra lagstadgade rättigheter där det inte fungerar. Fallen där studenter diskrimineras är många!

Ni kan läsa mer om detta i en debattartikel Unga Hörselskadades ordförande skrev för en dryg månad sedan, om rätten till hjälpmedel för studenter på högskolor och universitet. Hörselskadade studenter diskrimineras.

En annan problematiskt aspekt är det faktum att videon är otextad. Återigen stöter vi på en situation där nyheter inte är tillgängligt för alla de hörselskadade som behöver text för att hänga med i en video (Läs mer om otillgängliga webbsändningar). Att inte ens en nyhet som handlar om tillgänglighet, diskriminering och funktionsnedsättningar är tillgänglig säger mycket. Så gör om gör rätt, hör gärna av er om ni vill ha mer information om hur vår målgrupp diskrimineras i olika situationer. Vi har många exempel!Inga kommentarer: