måndag 21 oktober 2013

Äntligen i Nepal!

Efter en tröttsam flygresa med en mördande lång väntetid mellan två flyg i Istanbul landade vi äntligen på flygplatsen i Kathmandu, Nepal. Vi är Sara Bryntse, Therese Törnvall, tolkarna Elise och Åsa samt jag, Sabina (som är organisationssamordnare på UH). MyRights landssamordnare i Nepal, Shiva och Sujana tog emot oss på flygplatsen och hälsade oss välkomna med blomstergirlanger och sjalar, enligt traditionen. En kort matpaus hann vi med innan vi körde igång med möte på landssamordnarnas kontor i Kathmandu. Utöver landssamordnarna arbetar två assistenter på kontoret och för att hålla koll på tiden i Sverige har de utöver klockan som visar nepalesisk tid även en klocka som visar svensk tid. Tidsskillnaden är bisarrt nog 3 timmar och 45 minuter.

Shiva och Sujana gav oss en djupgående introduktion till MyRights projekt i Nepal, berättade om alla involverade organisationer samt gick igenom vilka krav regeringen ställer på utländska organisationer som vill arbeta i Nepal. Vi bjöds på lunch, en härlig blandning av kinesiska dumplings och en kyddstark sås som smakade Indien.

Efter mötet med MyRights landssamordnare tog vi oss till "National Federation of the Deafs" kontor. Även där hälsades vi välkomna med sjalar och vi fick en genomgång av deras organisations verksamhet. Vi berättade om UH, bytte erfarenheter både om organisationsstruktur och rent allmänt om hur det är att leva med hörselskada/dövhet i Nepal och i Sverige. Det är svårt att låta bli att slås av tanken hur bortskämda vi är i UH eller Sverige är när det gäller pengar. När vi berättade att en lokalavdelning i UH kanske går ut och äter eller bowlar sa de att något sådant finns inte pengar till i Nepal. Ändå är engagemanget i organisationen otroligt stort och rollen som påverkansaktör stark.

Efter en lång dag med intressanta och givande diskussioner drog vi oss trötta men nöjda tillbaka till vårt hotell. Och vädret då kanske du undrar, hur är vädret? 25 grader och sol. Alldeles lagom för oss.

/Sabina

Inga kommentarer: