tisdag 18 maj 2010

När går tåget? Vad sa dom i högtalaren?

På årsmötet 2010 lades flera förslag kring hur tillgängligheten på tåg, bussar, färjor mm. kan förbättras. I detta blogginlägg tänkte jag tipsa om en redan existerande informationstjänst för tåg som kan vara extra nyttiga för oss hörselskadade.

Tjänsten jag tänkte tipsa om är en wap-sida* för aktuell tåginformation. På m.banverket.se/trafik kan man få fram alla spårangivelser, avgångstider och beräknade tider vid förseningar som visas på monitorerna på stationerna. Vissa trafikmeddelanden finns också att läsa men sällan de utrop om extrabussar etc. som görs vid störningar.

* En wap-sida är en hemsida anpassad för att visas i mobilen.

För att använda wap-sidan kan du lägga in ett bokmärke i webbläsaren på mobilen. När du besöker sidan kan du antingen söka på tåg nummer eller stationer. Om du vill kan du skapa extra bokmärken för stationer du besöker ofta eller tåg du ofta reser med. Tänk dock på att om du inte har ett avtal om fast pris för att surfa med mobilen, så tar de flesta operatörerna ut en avgift när du surfar med mobilen. Kolla gärna med din operatör om du är osäker på vad det kostar så att inga obehagliga överraskningar uppstår.

Som en del kanske vet så finns inte Banverket längre, utan tågtrafikinformationen ligger nu under Trafikverket. När jag mailade dem angående om huruvida wap-tjänsten kommer att byta adress, så var budskapet att det mycket väl kan komma att ske framöver, men än så länge är det oklart när och vad den nya adressen skulle kunna tänkas bli.


Leif Linse
Skriver som UH-medlem med intresse för trafik och transporter och nås på: förnamn . efternamn @uh.se.

1 kommentar:

Julia sa...

Bra inlägg Leif! Och kul att se att du tar egna initiativ ;)