måndag 24 september 2012

Välja den hörande vägen

I veckan var jag på Rosenlunds sjukhus och hade ett samtal med föräldrar till barn med olika typer av hörselnedsättningar. Det är alltid intresant att höra hur föräldrar funderar kring deras barns framtid och liv. Den här gången var det små barn där ingen hade börjat skolan ännu

Det är några saker som jag skulle vilka nämna här som vi pratade om.

En sak som dök upp var viljan "att välja den hörande vägen". Detta gjorde mig alldeles förskräckt, det är att ignorera hur barnen fungerar. Att välja dem hörande vägen innebar för flera av föräldrarna att välja bort teckenspråk, att välja bort alla tekniska lösningar förutom hörapparater.

Detta är förödande för barnen, att välja "den hörande vägen" blir i förlängningen ett sätt att tvinga barnen att kämpa sig fram genom livet på många områden där de skulle kunna ha det mycket lättare.

Det finns framförallt två områden jag vill lyfta, tekniska hjälpmedel och teckenspråk.

Tekniska hjälpmedel:

Det framkom en oro för att barnen skulle kända sig utpekade vid användandet av andra tekniska hjälpmedel än och att det skulle vara ett skäl för att inte använda dem. Jag tror att det är farligt att sträva efter att barnen ska framstå som hörande (som alla andra).  I den strävan försvinner barnens bästa.

Jag upplever att det bästa för barnen är att kunna delta på samma villkor som alla och det kan vi inte utan hjälpmedel. Vi har en hörselnedsättning och den kommer inte att försvinna, men vår tillvaro kan underlättas av tekniska hjälpmedel. Det är bättre att sticka ut och vara delaktig än att vara "normal" och inte hänga med på vad som sägs. Då kommer du definitivt att hamna utanför och sticka ut.

Vad jag förstod det som var det flera barn som hade hörapparater utan möjlighet till att använda hörselslinga. Detta är otroligt begränsande och jag kan inte förstå hur någin kan skriva ut hörapparater utan hörselslinga till barn som snart ska börja skolan. Att ha hörapparater fungerar inte som glasögon, du är fortfarande hörselskadad och behöver kompletterande hjälpmedel. Ge sina barn möjligheten till full delaktighet.

Teckenspråk:

En diskussion som har funnits länge är ifall barn med olika typer av hörselskador ska använda teckenspråk eller inte.

Låt mig börja i dem här änden, att kunna fler språk är aldrig dåligt. Det finns ingen motsättning mellan att kunna svenska och att kunna teckenspråk.

Det finns en fördom att om hörselskadade barn lär sig teckenspråk så kommer de att sluta prata. Det finns vad jag vet inga som helst belägg för att någon slutar med ett språk bara för att de lär sig ett nytt språk.

För mig har teckenspråket inte varit nödvändigt förrän jag började studera på högskolan. Hade jag kunnat teckenspråk från början hade startsträckan till fungerande studier varit bra mycket kortare och mycket mindre ångestfylld.

Skulle det vara så att ditt barn väljer teckenspråk som första språk är det inget fel med det. Teckenspråket är ett fullgott språk! Väljer ditt barn att teckna är det troligen för att hen känner sig mycket mer bekväm med detta, vem vill tvinga en person att använda ett språk hen inte känn ger sig bekväm med?

Slutligen

Jag kan förestå att ni hörande allra helst skulle ha få ett hörande barn, men göm dem tanken. Låt era barn vara sig själva, försök inte att göra dem till något annat än vad de är. Låt finns barn få ta sin egen väg, tvinga inte in dem på "den hörande vägen".

//Anna

5 kommentarer:

Eleonore sa...

Hej!

Jag är 16 år och har hörselnedsättning på båda öronen. Jag tycker dina åsikter är väldigt sunda och håller med dig, men skulle bara vilja tillägga att ibland kan barnet även välja åt andra hållet.

Jag hade hörselslinga upp till jag gick i fyran-femman någonstans tror jag. Men jag tyckte inte om det. Jag kände mig isolerad på något konstigt sätt (att jag bara hörde läraren och inte diskussionen runt omkring) och tyckte det störde min inlärning när vi var tvungna att skicka runt mikrofonen hela tiden. Jag sitter hellre i t.ex. hästsko-utformning då jag kan se alla och deras läppar (är bäst på läppläsning, partytrick!)

Hörselslinga är ett fantastiskt hjälpmedel och jag tycker definitivt att man ska börja använda det direkt när barnet börjar skolan, men att vara öppen för att barnet även kan ogilla det är lika viktigt.

Att hitta lösningar för den enskilda individen är viktigast, om det är läppläsning, teckenspråk, hörselslinga eller något annat spelar inte så stor roll.

Teckenspråk har jag aldrig lärt mig och har aldrig behövt då jag hör så pass bra, men jag skulle inte haft något emot att lära mig det, som du säger - ett till språk skadar aldrig! Teckenspråk verkar som ett skithäftigt språk.

Ordförandebloggen Unga Hörselskadade sa...

Hej! Du har alldeles rätt, det är vi själva som ska välja på vilket därur vi ska tillgodogöra oss information och annat. Det jag vill är framförallt art barn ska få alla olika verktyg så att de kan göra ett eget val utifrån vad som passar dem bäst!

//Anna

Anonymous sa...

Så många bra tankar du har. Håller med dig till fullo. Hälsningar en hörande mamma

Anonymous sa...

Så många bra tankar du har. Håller med dig till fullo. Hälsningar en hörande mamma

Anonymous sa...

Du hsk tjejen! Har varit i samma situation som du och inte insett förräns jag har blivit teckenspråkig vilket situation jag lever i och hur jag strävar efter att höra så bra som möjligt och därmed så "normal" som möjligt. När jag mer skulle höra hemma i teckenspråkig miljö och då är jag närmare 30, skandal. Det ska inte behöva vara så. Jag säger "föräldrar välj teckenspråkig "döv" skola" svenskan finns tillgängligt överallt utanför skolan om nu barnet vill det".