torsdag 19 november 2009

UH i lokaltidningen i Bollnäs

På helgens ungdomskonferens fick vi besök av en journalist ifrån tidningen Ljusnan. Här är resultatet!

Konferens lockade unga från Skandinavien

BOLLNÄS
Organisationen Unga Hörselskadades konferens i helgen lockade deltagare från hela Skandinavien. Temat på årets träff var sex och samlevnad och det blev flera föreläsningar och workshops, men även en utmaning att prova folkdans.

– Det var en ny utmaning att dansa till folkmusik. Varken bas eller trummor kan ge stöd till hur rytmen går. Det var svårt men roligt att hålla takten till fiolmusik, säger Örebrotjejen Heléne Larsson som även är vice ordförande i Unga Hörselskadade.
Varje år anordnar organisationen Unga Hörselskadade en konferens för sina medlemmar. I år hade cirka 40-talet medlemmar i åldrarna 13–30 är anmält sig.
– Vi har åtta besökare från Finland och en från Norge, sedan är det svenskar från hela landet, berättar Heléne Larsson.

Helgen på Folkhögskolan i Bollnäs var vikt åt att diskutera sex och samlevnad. Ett tema som röstades fram på årsmötet i våras.
– Som ung med hörselskada är det viktigt att kunna träffa och diskutera med
andra i samma situation, speciellt när det kommer till sex som kanske är ännu mer laddat när man har en funktionsnedsättning, säger Heléne Larsson. Hanna Larsson från Vänersborg var en av ledarna på konferensen och hon var också nöjd med helgen.
– För mig är det första gången som jag är med på konferensen. Jag läser på gymnasiet med inriktning teckenspråk. Det är nyttigt att träffa andra och lära sig prata med dem. Jag är också nöjd med föreläsarna och diskussionerna, säger Hanna Larsson.

Inbjudna att hålla föredrag på ungdomskonferensen var bland andra Mina Gäredal från Riksförbundet för sexuellt likaberättigade och Mats Bodin från Riksförbundet för sexuell upplysning. Dessutom var Sara Selling och Erik Knutsson inbjudna att berätta om sin tid i Laos, där de arbetat som praktikanter för dövorganisationen LDPA.
– Det var väldigt intressant att få information om arbetet i Laos, säger Heléne
Larsson.

LINA KRONBERG
0278-275 75
lina.kronberg@ljusnan.se

/Upplagt av kommunikatör,UH
Josefine Hedlund

Inga kommentarer: