måndag 18 juni 2012

Sagas hörsel kom inte tillbaka

Det finns många olika typer av hörselskador och hörselhjälpmedel, Härnösands tidning skriver om Saga som fick CI-implantat och trots detta inte blev fullt hörande. Artikeln sätter fingret på många saker vi har diskuterat inom Unga Hörselskadade den senaste tiden. Jag tänkte lyfta några av dem, du kan läsa hela artikeln här!

1) Du blir inte hörande av cochleaimplantat.

– Det var ingen, varken läkare eller annan personal, som informerade oss om baksidan. Att barnet inte blir hörande, utan snarare hörselskadat. Och att det behöver teckenspråket för alla situationer i livet även i framtiden, säger pappa Mattias.

Cochleaimplantat (CI) är en typ av hörselhjälpmedel. Det är ingen magisk operation som gör att du kommer ut på andra sidan fullt hörande. Precis som en hörapparat så ger den brukaren bättre hörsel och precis som med hörapparater så har du fortfarande en hörselnedsättning trots ditt hjälpmedel. Det är viktigt att föräldrarna får rätt information inför en operation, CI gör så att de allra flesta hör med än tidigare. Det finns dock ingen garanti för hur mycket och oavsett hur lyckad operationen blir så har barnet fortsatt en hörselnedsättning. 

Viktigt är också att komma ihåg att varje gång batteriet tar slut så är barnet hörselskadad eller döv. I badkaret, vid sandstranden eller när helt enkelt när man vill vila huvudet från alla ljud. 

2) Alla barn med hörselskador måste få rätt till teckenspråk

– Till slut gav vi upp och fokuserade helt och fullt på teckenspråket. Det är hennes första språk och det var en lättnad att acceptera det. Saga har stor hjälp av sitt implantat, men det är långt ifrån tillräckligt, menar Jenny.
Mattias och Jenny reagerar mot att föräldrar till döva barn får så ensidig information om cochleaimplantat och talad svenska.

Saga har tur, hon har föräldrar som förstår hennes behov och som ger henne rätt till hennes första språk. Vi i Unga Hörselskadade kräver att alla barn med hörselskador ska få rätt att lära sig teckenspråk. Det är en sån enorm trygghet att ha teckenspråket att luta sig emot när tekniken krånglar, när det är många människor och det är svårt att hänga med. Det är viktigt att föräldrar får information om vikten av ett fullgott teckenspråk för hörselskadade och döva barn för att förenkla deras liv i framtiden. Precis som alla andra språk så är teckenspråket lättast att lära sig när man är liten. Att få teckenspråk under hela uppväxten är en förutsättning för många för att senare klara sig i samhället. 

Självklart är det svårt för småbarnsföräldrar som aldrig tidigare kommit i kontakt med hörselvärlden och teckenspråk att förstå detta på egen hand. Det är här vården ska vara ett stöd, lotsa föräldrarna i alla val som behöver göras och tycker vi, betona vikten av att barnen får teckenspråk från allra första början. 

3) Glöm inte det sociala livet

– Det finns en rädsla hos oss att samhället vaknar upp om några år och inser vad de missat när de lyssnat på läkare och organisationer som Barnplantorna och valt bort teckenspråket. Är det verkligen för barnets bästa man placerar sina hörselskadade barn i den vanliga grundskolan, många får en känsla av utanförskap vid lek och stoj, säger Jenny.

En stor del av ett barns utveckling kommer i det sociala livet. Det är viktigt att komma ihåg att alla barn inte är lika. Alla klarar inte av att leka i en större barngrupp där svenska är det första språket. Tänk dig att försöka hänga med i ett socialt sammanhang där du knappt hör hälften av vad som sägs. När du äntligen förstår vad de andra pratar om har de redan gått vidare till nästa ämne. Det handlar inte om att vi är trögtänkta eller lite efter, det handlar om svårigheter att höra i sociala miljöer som påverkar det sociala livet. Utan ett socialt sammanhang är det svårt att utveckla ditt språk, och ännu svårare att utvecklas till en självständig självsäker individ. 

//Anna Kain Wyatt

6 kommentarer:

Anonymous sa...

Tack för ditt uppmärksammande av artikeln!
/Jenny

Anonymous sa...

Klockrent! Sista stycket är såååå sant.
Synd att det är så svårt för normalhörande att
förstå.
/höselskadad i 39 år

iglovestam@hotmail.com sa...

Det är vuxna hörselskadade som måste berätta mer. Det är ni som vet hur det
Känns att upptäcka teckenspråket sent och tänka "varför fick jag inte det från början ?"

Jag har fått lära upp flera som idag
Tecknar bra! Men en bit kommer alltid fattas dem.
Föräldrarna tror de tar en genväg men att neka alla barn teckenspråk i livet är en förbannat lång senväg!

Hörande barn kan få
Flera språk parallellt under uppväxten...

VARFÖR nekas barn med hörsel nedsättning det?! Varför är det inte lika självklart för dem att få flera språk samtidigt?!


Tack för det ni skrev! Äntligen! Hoppas fler hörselskadade vågar yttra sig och ryta ifrån.

Hoppas fler föräldrar vågar berätta..


Det är NI som vet!


Med vänlig hälsning, Iréne Glovestam

Maowlin sa...

Bra sammanfattning Anna!

Emma sa...

Jag själv är fullt hörande men min lille son på sju månader har en hörselnedsättning på ca 70 dB. Jag kan inte ens förställa sig hur han kommer att uppfatta världen och sin hörsel men jag tycker det är givet att vi som familj MÅSTE lära oss teckenspråk. Det kommer att finnas så många situationer dagligen där hans hörsel inte kommer att räcka till. Varför ska vi då neka honom kommunikation?

Nu kan vi bara hoppas att de 240 timmar som ingår i TUFF utökas med vår kompetensutveckling men det kanske är att hoppas för mycket...

Ordförandebloggen Unga Hörselskadade sa...

Tack för era kommentarer, vi måste tillsammans fortsätta kampen för att alla barn och unga med hörselskador ska få rätt till teckenspråket!