lördag 14 april 2012

Marschen för tillgänglighet 2012


Den 26 maj 2012 är det åter igen dags att marschera för ett tillgängligare samhälle. Jag hoppas så många som möjligt vill vara med och gå i marschen för tillgänglighet. Den kommer också att gå samtidigt på flera orter runt om i Sverige. Men informationen ni nu ska få gäller ENDAST marschen i Stockholm. Men jag kommer lägga ut en adress där ni kan kontakta om ni vill veta om det kommer gå en marsch för tillgänglighet där just du bor. Om inte så kanske du kan ta dig till närmaste ort.
Marschen för tillgänglighet 2012 i Stockholm.
Deltagarinformation Stockholm:
Här finns information för dig som kommer att delta i Marschen för tillgänglighet i Stockholm lördag 26 maj 2012.
Marschsträcka:
Start: Humlegården
Mål: Sergels torg
Längd: 1,7 km
Tider:
Samling: 13.00
Avgång: 14.00
Målgång: Marschen tar ca 45 minuter att gå, därefter väntar ett kortare program på Sergels torg.
Vägbeskrivning till startpunkten:
För att hitta, se kartan med Humlegården hos maps.google.se. Använd funktionen "Vägbeskrivning" så får du en utförlig vägbeskrivning med karta från vilken plats som helst i Sverige.
Ledsagning:
Ni som vill ha ledsagning vid marschen, skriv mejl till info@marschen.se
(OBS! Detta gäller enbart ledsagning, inte om man behöver transporthjälp, exempelvis med påskjutning av rullstol.)
Funktionärer:
Funktionärer kommer att finnas. De kan hjälpa till med exempelvis att visa vägen och praktiska saker. Det kommer att finnas funktionärer vid start, i marschtåget och vid Sergels torg som är målet för marschen. Funktionärerna kommer att ha speciella, väl synliga reflexvästar på sig så att de är lätta att känna igen.
Parkeringsplatser:För att hitta handikapparkeringar i närheten av startpunkten (Humlegården), gå först till trafiken.nu: s webbtjänst. 1. Välj "Östermalm" som område och klicka i "Handikapparkeringar". Klicka på "Visa".2. Zooma in en gång genom att klicka på plustecknet i nederkanten av kartan. 3. Klicka en gång på pil vänster. 4. Det vita området ovanför piltecknen är Humlegården. För muspekaren över en utmärkt parkering för att se dess adress.OBS! Tänk på att de närmaste parkeringarna kommer att bli upptagna fort. Var ute i god tid
!För att hitta parkeringshus gå in på samma webbtjänst som ovan (handikapparkeringar). Längst ned på sidan finns länkar till de stora parkeringsbolagen. Bussar hänvisar vi till tidigare marschers startpunkt Wenner-Gren Center (Sveavägen 164). Där finns stora parkeringar som är lediga på lördagar.Vidare information om parkeringsplatser finns på Stockholms stads webbplats.
Mat och dryck:
Ingen mat eller dryck kommer att serveras. Medtag eget!
Tillgängliga toaletter:
McDonalds, Hotell Angalis, Kulturhuset och Åhléns
Tolkning:
Teckenspråkstolkning kommer att finnas vid starten, längst fram i marschtåget och på Sergels torg.
Banderoller och plakat:
Organisationer, enskilda och företag får själva göra material till marschen, t ex en banderoll eller plakat. Dock får dessa inte innehålla budskap som inte är i linje med marschens syfte eller frågor som marschen inte tar ställning för eller emot, oavsett hur behjärtansvärt ändamålet är. Att sätta upp affischer för sitt företag eller ha banderoller som uppenbart är ägnade att göra reklam tillåts exempelvis inte. Arrangörerna förbehåller sig rätten att plocka bort olämpligt material. Ett exempel på tänkbar plakattext är "[Föreningens eller företagets namn] namn går Marschen för tillgänglighet / Otillgänglighet är diskriminering!".
Policy för annonsering för externa evenemang:Endast i undantagsfall godtar vi att externa evenemang och organisationer gör reklam före eller under marschen. Oavsett hur behjärtansvärt ändamålet än är krävs för att vi överhuvudtaget ska överväga det att evenemanget/organisationen har direkt koppling till marschens syfte. För att komma ifråga måste arbetsgruppen för marschen ha kontaktats minst två veckor innan marschens genomförande per info@marschen.se. Om man dyker upp marschdagen utan tidigare kontakt och frågar om det är ok kommer man att nekas.
Om man inte orkar gå:
Om du inte orkar gå hela marschsträckan kan du naturligtvis sluta upp i tåget längs med sträckan eller bege dig direkt till Sergels torg.
Ledar- och servicehundar kontra allergiker. Vi hänvisar till Astma- och allergiförbundets och Synskadades Riksförbunds överenskommelse och låter därmed deltagare själva lösa eventuella problem som uppstår på plats.
Vi ber dig som berörs av detta att vara lyhörd för andra deltagare. För att detta ska fungera krävs att berörda deltagare visar hänsyn och respekt för varandra. Om det skulle uppstå svårigheter, kontakta en funktionär.
I NÖDFALL:
Längst fram och längst bak i marschtåget finns poliser. Längst bak i tåget finns en första hjälpen-grupp från Röda Korset.Om något händer, kontakta någon av funktionärerna, Röda Korset-gruppen, polisen eller, om det är akut, ring 112.
Att tänka på och marschregler:
Behåll samma plats i marschtåget så långt det är möjligt. Du hjälper därmed oss att få tåget att gå i en jämn takt och riskerar inte att göra andra deltagares marschupplevelse dålig.
Använd inte kameror med blixtar i tåget. Deltagare med epilepsi riskerar att få akuta anfall om så sker. Vill ni fota, gör det utan blixt eller vid sidan av tåget.
Använd inga starka dofter. Vi har många allergiker i tåget som kan få allergichocker av det.
Av samma anledning råder totalt rökförbud i samband med marschen.
Om du inte har en ledar- eller servicehund, lämna din fyrfota vän hemma.
Använd solskyddsfaktor om det är soligt.
Ta med regnkläder!
SlagordHär listas slagorden som kommer att användas vid marscherna för tillgänglighet 2012.
Förbered dig och värm upp rösten!
1. Tillgänglighet är jämlikhet! - ropas eller sjungs tre gånger
2. Tillgänglighet är en rättighet! - ropas tre gånger
3. Vad vill vi ha? Tillgänglighet! Vad vill vi ha?
Tillgänglighet! När vill vi ha det?
Nu! När vill vi ha det? Nu!
När vill vi ha det? Nu! När, när, när?
Nu, nu, nu!
4. Handling riksdag och regering,ingen mer diskriminering! - ropas eller sjungs ett par tre gånger
5. Vi vill ha hårda tag,en antidiskrimineringslag! - upprepas tre gånger
6. Tillgänglighet, rättighet, självklarhet! - upprepas ett par tre gånger
7. Ropen skalla, öppet för alla!
8. Ropen skalla, lika för alla!
9. Mycket snack om jämlikheten, men var är tillgängligheten?!
Lokala variationer och tillägg kan förekomma.
Jag, Johanna kommer att delta i marschen och är det så att du har ingen att gå med eller känner att du vill ha någon att göra sällslap med så får du gärna hänga på mig.
Då ska du helst meddela mig det SENAST DEN 20 maj så jag vet hur många vi blir som går. Du anmäler dig till mig via mail. Min adress är: delfin.jojon@hotmail.com
För mer information om marschen för tillgänglighet gå in på www. marschen.se
Jag hoppas vi blir många och du, passa på att göra din röst hörd. Vi behöver ett tillgängligare samhälle och det är NUUU.
Jag hoppas vi ses! Med vänliga hälsningar Johanna Käck

Inga kommentarer: