tisdag 3 februari 2009

Föreläsning om Cochlea implantat och Tvåspråkighet

Igår måndag var jag nere i Skåne, närmare bestämt på Önnestads folkhögskola utanför Kristinastad. Denna folkhögskola utbildar teckenspråks och dövblind tolkar. Jag hade blivit inbjuden av skolan för att berätta om Cochlea implantat, CI samt om UH: s tvåspråkighets projekt men också om min egen syn på teckenspråket.

På föreläsningen fanns elever från tolk 1-3 samt deras lärare. Tyvärr var tolk 4 ute på praktik just nu, men de filmade min föreläsning och skall visa den för dem sen i efterhand. Gårdagens föreläsning hade mycket fokus på just Cochlea implantat, hur fungerar det rent tekniskt, vilka får det, hur är samhällets attityd mot CI, ja mycket av dem diskussionerna tog upp igår. Men också en hel del om tvåspråkigheten, varför unga med hörselskada har fördel av att kunna teckenspråk och få en alternativ kommunikation. Jag föreläste i nästan en timma och sedan hade vi 20-30 minuter frågestund och efter diskussion. En hel del händer viftade i luften när det var dags för frågestunden och jag fick många intressanta, men också svårbevarade frågor. En fråga som alltid dyker upp är bland annat: "om jag själv skulle få ett dövt barn, skulle jag då låta CI operera det?". ja diskussionerna blev många och långa, men väldigt intressanta.

Efter att föreläsningen avslutades fick jag följa med i och besöka en tolk trea under deras lektion. Detta var också mycket intressant att se hur de jobbar. Kort sagt jag hade en kanon dag i Skåne igår. Idag skall tolkeleverna ha uppföljning av min föreläsning med olika diskussions frågor, så vi får se hur många ytterligare frågor som dyker upp idag. Jag har i alla fall lovat att jag skall besvara de frågor via mail som dyker upp nu efter, vi får se hur många det blir =)

// Heléne Larsson

Inga kommentarer: