onsdag 20 april 2011

Tack för förtroendet


Jag vill passa på att tacka alla medlemmar för det förtroende jag fick på helgens årsmöte på Västanviks folkhögskola. Jag fick äran att axla rollen som ordförande inom Unga Hörselskadade i ytterligare ett år, vilket jag tycker skall bli mycket spännande och utvecklande. Flera av er känner till mitt namn sedan innan, men inte alla, därav tänkte jag presentera mig så att ni får en bild av vem det är som håller i klubban nu.


Jag heter Heléne Larsson, är född 1986 och uppvuxen i Hjo tillsammans med mina föräldrar och en två och ett halvt år ungre bror. Jag är född döv på mitt vänstra öra och fullt hörande på det högra. Grundskolan studerade jag individualintegrerat i Hjo och när det sedan blev dags för gymnasiet valde jag att fortsätta integrerat på en gymnasieskola i Jönköping. 2001 kom jag för första gången i kontakt med Unga Hörselskadade. Snabbt upptäckte jag tjusningen med denna organisation och mitt engagemang kom att öka, jag blev invald i styrelsen på lokal nivå i Knuten och började även engagera mig som ledare på riksnivå.


Sommaren 2005 tog jag studenten, min hörsel hade legat stabilt sedan jag var liten, men plötsligt hända något. Jag förlorade stora delar av min hörsel över en natt. Hösten 2005 valde ajg därav att börja en ettårig teckenspråksutbildning i Tidaholm. Men ett år räcker tinte för att lära sig ett nytt språk samt att jag kände att jag måste praktisera mina kunskper med döva, detta resulterade hösten 2006 i en flytt till Leksand och Västanviks folkhögskola, här blev jag kvar i 1,5 år.


I Januari 2008 gick flyttlasset till Örebro, jag hade bestämt att det var socionom jag ville bli när jag blir stor. I april samma år fick jag också möjlighet att kandidera till riksstyrelsen inom Unga Hörselskadade, någo som jag fann mycket spännande. Efter ett år som ledamot blev jag 2009 vald som vice ordförande. Sedan september 2010 har jag varit tillförordnad ordförande och blev nu på årsmötet i söndags vald som ordförande på ytterligare ett år.


Under tiden i riksstyrelsen har jag arbetat mycket med tvåspråkighetsfrågan, att barn och ungdomar med hörselskada skall ha rätt att lära sig såväl tlad svenska som svenskt teckensrpåk, så att de beroende av vilket kontext de befinner sig i kan välja att kommunicera på det språk som bäst lämpar sig för den aktuella situationen. Jag har även arbetat med påverkans arbete inom gruppen för publicitet och påverkan (PoP) samt ingått i UH: s Almedalsgrupp som besöker den omtalade politikerveckan på Gotland för att lobba våra frågor. Precis nu så arbetar jag med tolkutredningen, ingår i hörselprganisationernas refernsgrupp som skall framföra vår syn på dagens tolktjänst. Alla dessa frågor finner jag mycketintressanta och det är bland annat dessa som ger mig drivkraft att fortsätta mitt engagemang inom organisationen.


Detta var en kort presentation om mig. Har ni fler frågor eller funderingar så tveka inte att ta kontakt med mig på: helene.larsson@uh.se

Än en gång tack för förtroendet, jag ser fram mot ett spännnade år tillsammans med den nya styrelsen.Vid tangenterna Heléne Larsson


1 kommentar:

Julia sa...

Grattis till ordförandeskapet! Jag tror det kommer gå bra för dig! Lycka till! Kram Julia