torsdag 18 mars 2010

"Har du något att säga? Se då till att folk kan lyssna"I torsdags 11/3 var jag, Josefine och Maria ifrån kansliet på teckenspråkskonferens i Örebro med titeln Har du något att säga? Se då till att folk kan lyssna”. Syftet med konferensen var att uppmärksamma den nya språklagen men även att belysa svenskt teckenspråk som en demokratifråga. Konferensen var även startskottet för firandet och arbetet med att Örebro utnämnt sig själva till Europas teckenspråkiga huvudstad år 2010. Konferensen var främst inriktat till företrädare för offentliga organisationer och vad som krävs av dem, men det var många deltagare ifrån olika döv och hörselorganisationer på plats också. Moderator för konferensen Pernilla Månson Colt. Dagen varvades med en mängd olika föreläsare och avslutades med en paneldebatt och fanfar för Örebro.

Brita Bergman

De olika föreläsarna var:
  • Josette Bushell-Mingo, Riksteatern
  • Tommy Lyxell, Språkrådet
  • Brita Bergman, Stockholms universitet
  • Markku Jokinen, World Federation of the Deaf.

Två tjejer från Tyst Teater som underhöll oss emellanåt, hade sketcher om fördomar. Både fördomar som hörande har mot personer med dövhet/hörselskada men även tvärtom. Riktigt tänkvärt och roande!

Som avslutning fick vi se en film på 15 min som DHB, SPSM och Örebro kommun, har tagit fram – Ett livsperspektivdär där vi fick följa några olika personer och se hur de olika verksamheterna som finns för personer med dövhet, hörselskada eller språkstörning i Örebro kommun fungerar. Filmen finns att beställa hos organisationerna om någon är intresserad.Sedan var det en paneldebatt med representanter ifrån Örebro. En kille som gick på Birgittaskolan, en teckenspråkslärare för hörande, en kvinna med dövhet och chefen för tolkcentralen i Örebro. Man pratade lite om utbudet som finns i Örebro och vad som är bra med det.Sist men inte minst kom Lars O Molin, Kommunfullmäktiges ordförande i Örebro kommun och utropade Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad (på teckenspråk) med en pampig fanfar. Man har skrivit på en avsiktsförklaring och det hela sker i överensstämmelse med Regionförbundet Örebro, Örebro universitet, Örebro Läns Landsting samt Specialpedagogiska skolmyndigheten. Kul med ett sådant initiativ, nu får vi bara hoppas att de kan leva upp till det!

/Josefine, Kommunikatör UH

Inga kommentarer: