Valet närmar sig med stormsteg. Vi på UH följer det såklart med intresse, vilket parti ska äntligen ställa upp för personer med funktionsnedsättning och sluta ignorera att vi faktiskt är 1 av 5 väljare, alltså 20%
Sven Aivert skyller på att det är reportrar och journalisters fel för att de saknar intresse för funktionshindersfrågorna, detta skriver han på Second opinion. Om media inte tar upp ett ämne på agendan så finns det inte och det ligger såklart mycket i hans ord.
En politiker som har börjat slänga ur sig vallöften är Per Olsson som kandiderar till Stockholms kommunfullmäktige. Mellan den 1 och 19 september lanserar han ett vallöfte om dagen. 19 viktiga frågor för Stockholms skolor, arbetsmarknaden och den meningsfulla fria tiden - som han skriver själv. Men det jag ville uppmärksamma var hans första löfte som i högsta grad påverkar oss, nämligen:
#1 Jag vill jobba för en bättre ljudmiljö i skolan
Bara 10-15 procent av alla gymnasieelever med hörselnedsättning går vidare till högskolan. Motsvarande siffra för alla gymnasielever är 45 procent. Det beror delvis på lokalerna, men också på att över 70 procent av alla lärare aldrig har fått någon utbildning om hur man kan jobba med elever med funktionsnedsättning. Dessutom visar Skolinspektionen att elever med hörselnedsättning många gånger väljer att inte använda den tekniska hjälp de kan få eftersom de då blir avvikande i relation till sina klasskompisar. Det behövs förutom lokalfrågan en helhetsyn på tillgänglighet.
Stockholm är inte unikt i det här. Lilla Aktuellt visade 2009 på att 9 av 10 kommuner saknar en handlingsplan mot störande buller i skolan. Hörselslingor, mjukare mattor, tassar på möblerna och akustikplattor i taket må kosta en del pengar, men den kostnaden är ingenting i jämförelse med vad dessa elever får betala för att samhället skapar handikapp och hindrar dem från att fullt ut bidra till samhällsutvecklingen. Menar vi allvar med allas rätt till delaktighet kan vi inte acceptera det. Miljöpartiet menar allvar. Jag menar allvar.
När utbildningsnämnden tog beslut om den tillgänglighetsanpassning som nu ska göras tog jag initiativ till ett gemensamt uttalande från oppositionen om att skolmiljön ska vara tillgängligt för alla [och det] behövs också en anpassning för andra funktionsnedsättningar som exempelvis hörselnedsättning. Men att uttala sig räcker inte. Nu behövs det beslut.
/PER
Vi på UH ska fortsätta hålla utkik efter fler politiker som uttalar sig och ger vallöften som berör oss så kolla gärna in på bloggen här igen.
Du kanske är förstagångsväljare och känner dig osäker på hur du ska rösta i valet?! Då tycker jag att du ska bege dig ner på stan för i nästan alla städer i Sverige finns det idag valstugor. Passa på att gå dit och fråga din lokala politiker vad hon/han gör för personer med funktionsnedsättningar i just din kommun. Fråga hur dem ser på tillgänglighet, hur de jobbar med ljudmiljö, vad de anser om att barn och unga med hörselskada inte får lära sig teckenspråk, fråga fråga fråga! På så sätt kan du faktiskt rösta och påverka din egen situation, om du är riktigt tuff så följer du upp så att den här politikern faktiskt står för vad hon/han har lovat.
/Josefine Hedlund, kommunikatör UH
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar