tisdag 13 juli 2010

Allt du behöver veta om hörslingor!

Under årets Almedalsvecka så genomförde UH som vanligt slingpatrullen som går ut på att vi kollar om det finns hörselslinga och teckenspråkstolk på de seminarier som vi är intresserade av. I år hade vi även gjort ett litet informationsblad som vi kunde dela ut till arrangörer som inte hade en fungerande slinga för att de skulle få lära sig mer. Nedan finns texten som stod i bladet.

Det vore kul om ni som använder er av hörselslinga kommenterar texten och även ni som inte använder er av hörselslinga så vi kan fortsätta arbeta med detta dokument i framtiden! Det vore även roligt att göra ett dokument som handlar om hur man beställer teckenspråk och skrivtolk och hur man använder sig av dessa!

Dokumentet är framtaget av Kave Noori, Anna Kain Wyatt och undertecknad. Har ni tips och funderingar så maila gärna almedalen @ uh . se

/Josefine Hedlund, kommunikatör UH

---------

Vi i Unga Hörselskadade vill gärna att det ska vara så lätt som möjligt för er att tillgänglighetsanpassa era seminarier och aktiviteter för oss med hörselnedsättning. Därför har vi här samlat de tips vi har att dela med oss av!

Varför hörselslinga?
Den vanligaste frågan vi får är:
– Behöver jag använda mikrofon trots att jag har en stark och hög röst?
Svaret är definitivt ja, och varför får du veta nedan.

Det finns olika typer av hörselslingor - bärbara eller de som är fast installerade. Hörselslinga kallas också ofta teleslinga eller bara hörslinga. För att en hörselslinga ska fungera ska den bestå av mottagare och sändare.En fast installerad hörselslinga innebär att en tunn kabel placeras runt väggarna eller i golvet i rummet. När någon talar i en mikrofon kan man som hörapparatsbärare höra ljudet från talarens mikrofon rakt in i hörapparaten. Mottagare för teleslingor (T) finns inbyggd i de flesta hörapparater idag. En bärbar hörselslinga är ett trådlöst kommunikationssystem som man lättare kan ta med sig. Det består av en slinga som man sätter runt halsen och fäster en mottagare i och sedan en mikrofon som fungerar som sändare.

Genom att använda mikrofon överförs alltså ljudet via hörselslingan in i våra mottagare på hörapparaten och där förstärks ljudet så det blir lättare att uppfatta. Används inte mikrofon så överförs ljudet helt enkelt inte till slingan. Om en person med hörapparat har den på T-läge innebär det att den personen inte hör någonting av det som sägs utanför hörselslinga, exempelvis vid en fråga från publiken utan mikrofon eller vid allmänt småprat. Om det inte finns hörselslinga på ett seminarium så innebär det att vi inte kan vara delaktiga och det vore ju tråkigt för ert seminarium är säkert jätteintressant.

Tips
Kolla att hörselslingan verkligen fungerar. Är det en bärbar går det att kontrollera med hjälp av hörlurar som sätts in i mottagaren
Se till att alla mikrofoner och mottagare är laddade så att de håller hela arrangemanget
Läs eventuella manualer så att ni kan svara på frågor från dem som använder hörselslingan
Har ni inte råd att hyra in en hörselslinga så finns det några ställen man kan få låna en på, se nedan.

Låna en hörselslinga
Många kommuner och landsting lånar ut hörselslingor till föreningar, kontakta din kommun och kolla om de har någon. Har de ingen har ni åtminstone visat för dem att det finns ett behov.
Hörselskadades riksförbund (HRF) har på många orter en hörselslinga. Kontakta dem och fråga om ni får låna.
Det kan även finnas andra föreningar i kommunen som har en hörselslinga som de kan tänka sig att låna ut.

Hyra en hörselslinga
Hörsam hyr ut hörselslingor till olika arrangemang.
Olika ljudteknikföretag kan hyra ut

Speciellt under Almedalen
Gå in på http://www.almedalsveckan.info/5293 för att få mer information hur du kan tillgänglighetsanpassa dina arrangemang under Almedalsveckan.

För mer information kontakta oss på Unga Hörselskadade kansli@uh.se, 08-457 55 00, www.uh.se

3 kommentarer:

Leif sa...

Jag tycker spontant att den inledande frågan "– Behöver jag använda mikrofon trots att jag har en stark och hög röst?
Svaret är definitivt ja, och varför får du veta nedan." inte riktigt besvaras ordentligt.

Efter ha läst det förklarande stycket ett par ggr så ser jag att ni har förklarat olika bitar som sammantaget styrker er tes, men att vid en första snabb genomläsning så kändes inte som vi förklarade "definitivt ja, och varför får du veta nedan". Kanske kan ett sammanfattande tillägg knyta ihop säcken lite mer.

Kanske ta med något om att det är omständligt och krävande att hålla koll på om någon pratar och byta mellan M och T och att man ju då förlorar fördelarna med att hamna "nära" ljudkällan.

Vill man ha lite tyngd kan man leta reda på någon vetenskaplig artikel och citera. Vill minnas att FM-system har påvisats ha en effekt om ca 12-18 dB. (jag minns inte exakt vilket dB-tal som de angav bara att det låg däromkring) Man bör väl då helst inte citera Phonak eller någon av tillverkarna utan hitta en mer oberoende källa. Samtidigt borde man inte behöva citera vetenskapen, vi är ju de som ska vara experterna på hur det är att höra dåligt.

Några bilder ihop med förklaringen av stationär vs mobil slinga kanske hade livat upp det lite mer.


Men samtidigt ska jag inte ta ifrån er att det är ett bra initiativ och allt kan bli bättre. Bra med en checklista och tips på var man kan få tag på slingor.

Kave sa...

Leif det är jätte bra att du lämnade denna feedback. Du ska absolut inte känna att du tar något ifrån oss genom att du förbättrar dokumentet. =)

Linda_We sa...

Hej,
var kan man få tag på informationsbladet? Jag föreläser ganska mycket och tycker att det hade varit toppen att ha ett sådant infoblad att ge till arrangörer när man planerar ang. teknik och annat.
Mvh
Linda