fredag 17 juli 2009
Arbetsförmedlingen ringde
Hon hade i alla fall fått en sammanfattning från han som var där om seminariet och den fråga jag ställde. Och nu är det givetvis semestertider, så precis just nu kommer inget att hända. Men vi har satt fokus på frågan, och det är faktiskt någon som arbetar vidare. Coolt att veta. Hon ringde i alla fall för att uppdatera mig på vad som är på gång, och att det inte händer något just precis nu. Men jag uppskattar verkligen att de följer upp så där. Stort plus för Arbetsförmedlingen. Hon hänvisade också till den nybildade referensgruppen där bland andra UH:s ordförande Julia Willig sitter med. Och referensgrupper är bra. Så det arbetet kommer vi att följa. Noggrant. Händer det något mer så uppdaterar vi givetvis även här på bloggen.
lördag 11 juli 2009
Tack DN
I dagens artikel tas även upp att otillgänglighet ska komma med i diskrimineringslagen, något som de flesta av handikapporganisationerna har arbetat för en längre tid.
Äntligen säger vi på UH och hoppas att politikerna ska ta till sig budskapet snarast.
tisdag 7 juli 2009
LO bäst på tillgänglighet under Almedalen
– enligt Unga Hörselskadades slingpatrull
Under hela Almedalsveckan har den ideella organisationen Unga Hörselskadade gett sig ut för att undersöka tillgängligheten för personer med hörselnedsättning eller dövhet. De som visade sig vara bäst på tillgänglighet var LO.
– LO hade den klart bästa hörselslingan, som dessutom fungerade från start. De har i efterhand även lagt upp en film på sin hemsida där man har klippt in vår medhavda teckenspråkstolk under hela seminariet, säger Julia Willig, ordförande Unga Hörselskadade.
Totalt har över 30 seminarium kontrollerats av slingpatrullen och resultatet är svaga över lag. De fem arrangörer som får godkänt för sin hörselslinga är LO:s lokal på Hamnplan 5, Temagrupp Likabehandling i arbetslivet lokal på Kilgränd, Länsteatern, scenen i Almedalen samt Ungdomens Nykterhetsförbunds tält i hamnen.
Teckenspråkstolksvänliga seminarier
De flesta arrangörer hade en positiv attityd till när Unga Hörselskadade kom med teckenspråkstolk till seminariet och hade inga problem med att låta teckenspråkstolken få plats.
Minuspoäng får dock Novus Opinions seminarium om politisk reklam i tv, där teckenspråkstolken inte fick plats på scenen utan fick stå bredvid på en plats där många gick förbi och störde.
– Vi vill inte gnälla men det är extra oroväckande att en del av de seminarier som innan hade utannonserat att de skulle ha teckenspråkstolk på plats inte hade det. Det ledde till bekymmer för oss inom UH som är beroende av att läsa av teckenspråk, säger Julia Willig.
Undersökningen visar att generellt måste arrangörerna bli bättre på att använda mikrofoner, framför allt vid publikfrågor. Vidare måste de ha en förståelse för hur teckenspråkstolken arbetar och kunskap om hur hörselslingor fungerar. Nu återstår det att se om arrangörerna till nästa år uppnår bättre resultat då tillgänglighet ska ligga i fokus enligt regeringens vision.
/a
måndag 6 juli 2009
Länk
Seminariet anordnade Unga Örnar tillsammans med LO. Det handlade om Barnpolitik i kristider.
Se filmen på LOs hemsida
Scrolla längst ner på sidan så hittar du rätt seminarium. Alla sådana här initiativ ska uppmärksammas tycker vi, så bra jobbat Unga örnar och LO!
//Susanne
SDR på Youtube
Göran Alfredsson på Sveriges Dövas Riksförbund passade på att ställa en fråga om tillgänglighet på teckenspråk hos SVT i Almedalen. Även vår ordförande Julia Willig ställde en fråga men den har inte dykt upp ännu.
För er som inte kan teckenspråk så kommer här en text som förklarar vad han säger. "Jag heter Göran Alfredsson och sitter i SDRs, Sveriges Dövas Riksförbunds, förbundsstyrelse som ledamot.
Från och med första juli, det vill säga imorgon, kommer teckenspråket att ingå i språklagen och det är mycket bra ja... men när det gäller tillgängligheten i samhället.. hur ska vi få del av den tillgängligheten när det gäller bland annat.. säg.. tv-nyheter.
Kommer de tio minuter nyheter som är idag att utökas till flera timmar?
Tillgängligheten på större båtar... om vi säger att jag sitter på en färja och i högtalarna kommer ett meddelande om att den är på väg att sjunka.. hur vet jag det? Hur får jag den informationen?
Kommer man att satsa på tillgänglighet på teckenspråk, eller?
Det undrar jag och jag vill gärna ha svar på den frågan.
Tack."
lördag 4 juli 2009
Tack
Tack
// Heléne
Summering av Almedalen
Söndag: Jag och Isabel åkte direkt från Leksand och Unga hörselskadades teckenspråksläger över till Gotland och Almedalsveckan. Tyvärr var vi framme så sent på kvällen att vi missade talet och allt. Bara att gå till sängs när vi kom fram och samla krafterna inför det som komma skulle.
Måndag: Morgonmöte med båda UH och SDU frö att planera inför vecka och samordna allt med tolkningen också. Jag är väldigt imponerad över att tolkarna lyckades få ihop schemat så pass bra trots många olika viljor över vilka seminarier vi ville deltaga på.
Dagens första seminarium blev sedan hos Fryshuset. Temat på seminariet var ”Hur får vi in unga på arbetsmarknaden?”. Seminariet bestod av en paneldebatt, intressant på många sätt, men lite spetig. De nuddade funktionshinderperspektivet några gånger under seminariet vilket var bra. Dock kan vi kritisera och säga att det inte fanns någon slinga i lokalen. För mig personligen spelar det ingen roll, men tänker på mina stackars kompisar som faktiskt dem också vill höra och hänga med i det som sägs, ett minus till dem gällande detta.
Andra seminariet för dagen hade nästan samma titel som ovan nämnda, nämligen ” Hur ska unga få plats på framtidens arbetsmarknad?”. Det var Handels som anordnade detta seminarium. Även om denna lokal hade en slinga så att min kompis Susanne kunde hänga med så blev jag som tolkanvändare lite besviken över att tolkarna inte fick stå på scenen. Istället fick de snällt sitta på stolar mitt emot mig och tolka direkt till mig. Problemet med detta system blir att det känns som jag ar en diskussion med mina tolkar, inte med de som deltog i panelen. Dessutom visade de olika statistik genom en power point presentation, men dessa missade jag helt då tolken satt så att jag endast kunde kolla på dem. Ett minus till Handels för att de inte tillät att tolken fick stå på scenen, skall ni vara tillgängliga för alla?! För övrigt var siffrorna som de visade intressant och skrämmande att så många ungdomar går arbetslösa idag, inget nytt visserligen, men ändå nyttigt att se hur det verkligen ser ut. Tyvärr hann jag inte med att ställa min fråga som jag hade tänkt ställa gällande om de hade någon statisktik hur arbetslösheten ser ut bland ungdomar med funktionsnedsättning. Satt och viftade med handen ett tag, men många ville fråga, så de hann inte med att ta upp allt, tyvärr.
Det tredje seminariet för dagen ” Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning” anordnades av Forum kvinnor och funktionshindrade. Seminariet hade tidigare lovat att det skulle teckenspråkstolkas. När vi väl kom dit så fanns det dock inga centraltolkar. Som tur var fanns FSDB: s ordförande och hans tolkar på plats och e var snälla så att även vi övriga tolkberoende fick låna de tolkarna. Ett stort minus till seminariet gällande detta, att lova att det skall finnas tolk och sedan inte hålla det. Vad hade jag och Isabel gjort om tolk från FSDB inte funnits, ja det hade ju bara varit att gå ut i så fall. Seminariet inleddes med att Ingela Jacobsson tecknande två sånger på teckenspråk. Jag blev helt frälst, var så otroligt vackert. Och att det dessutom var på riktigt teckenspråk (inte svenska påverkat som det lätt blir genom tolk) var helt underbart. Gillande även henens val av låtar som gjorde sig så otroligt fina, bland annat så tecknandes ” Du måste finnas” med Helen Sjöholm samt ”Det vackraste” med Cecilia Wennersten. Seminariet tog sedan upp hur vanligt det är att kvinnor med funktionsnedsättning utsätts för våld, samt vilken hjälp det finns att få för dem som blir utsatta. Ett intressant seminarium på många sätt. Dessutom fanns slinga som även var kopplad till högtalarna så att musiken som tecknandes till kunde höras via slinga, ett plus i kanten där.
På kvällen var det tal i Almedalsparken. Varje dag så är det ett parti som talar. I måndags var det Folkpartiet och Jan Björklund. Talet var sådär, saknade funktionshinderperspektivet i talet, detta nämndes inte ett enda ord om.
Kvällen hade vi planerat att tillbringa på UNF: s mingel, kom dock inget folk, så blev ingenting av detta.
Tisdag: På morgonen begav jag och Isabel iväg på ett frukostseminarium. Det var Psykiatrin som anordnade detta seminarium vid namn ”Självskadebeteende för att överleva”. Detta seminarium hade inte mycket UH fokus egentligen utan mera för eget intresse, jag är ju inte socionomstuderande för inte. Men kan ändå säga att seminariet var tolkvänliga, dock fanns ingen slinga. Detta seminarium var mycket intressant, en kvinna som skadat sig själv under flera år berättade som sina tankar och upplevelser, ingen gick därifrån oberörd kan jag lova.
Nästa seminarium hette ”Är psykiatrin en klassfråga” och ordnades av Sveriges psykologförbund. Här pratade de om rätten till psykiatrisk hjälp för dem som är i behov av det, om kostnader, prioriteringar. Intressant, men jag hade än en gång hoppas att få in funktionshinderperspektivet i bilden, men icke då.
Eftermiddagen, nu gällde det, dags för vårt seminarium. Innan sprang vi runt som galna höns för att dela ut inbjudningar till alla vi såg. När seminariet väl drog igång hade vi ca 40 personer sittande i pubbliken. Diskussionerna blev bra och vi måste ge Julia beröm för hennes positivt kaxiga attityd under seminariet, var kul att se. Roligt var också att det fanns folk i publiken från de andra döv och hörselskadeorganisationerna så som HRF, SDU, SDR, FSDB, DBU samt DHB kul att ni ställde upp att besöka vårt seminarium. Vårt seminarium var ju själklart teckentolkat, men sedan slingan, suck. Blir så trött på det där, när de lovat att det skall fungera men att det sedan inte gör det. Att man som hörselskadad alltid själv skall behöva ha nödlösning A, B, C, D ja nästan hela alfabetet för att alltid vara på den säkra sidan att kanske lösning L kan fungera. Tur i alla fall att vi hade vår HRF slinga som vi kunde använda så att alla tillsist hörde.
På kvällen var det tal igen, denna gång var det Centerpartiet och Maud. Tyvärr inget som funktionshinderperspektivet denna gång heller, vilken var synd.
Onsdag: Ännu en dag på Almedalen med 30 graders värme, vilket är något som vi haft hela veckan. Morgonen började med ett frukost seminarium med paneldebatt. Tyvärr har jag inte i huvudet vem som anordnade det, men var en diskussion med representanter från bland annat Rädda barnen och Lärarförbundet i panel. Och här benämndes faktiskt funktionshinder perspektivet lite också. Mycket av diskussionen handlade om ekonomiska aspekter, om det är rätt att i skolan ta ut avgifter för skolresa som gör att vissa barn kanske inte har föräldrar som har ekonomi till att betala så att barnen kan följa med och så. Ett intressant seminarium på många sätt.
Jag gick sedan vidare till Fryshuset och ett seminarium ”Bättre betyg med utveckling av sociala och emotionella kompetenser”. Som jag skrev innan så har fryshuset ingen slinga, men är vänliga till tolken i alla fall. Seminariet diskuterade om EQ solm handlar om en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. Intressant, men inget om funktionshindrade här heller.
På efter middagen hade jag och Gudrun från UH samt Henrik och Elsa från SDU en träff med Rosanna Dinamarca, vänsterpartist som sitter i utbildningsutskottet. Vi tog upp våra fyra frågor som vi drev under veckan och diskuterade dem med henne, intressant och bra möte. Hoppas bara att alla möten med politiker verkligen kan leda till någon praktisk handling från deras sida.
På kvällen åt alla i UH gemensam middag tillsammans med HRF: s ordförande JP. En trevlig middag med god mat och många intressanta diskussioner. På kvällen var det Mona Sahlins tur att tala i Almedalsparken. Ännu ett tal utan funktionshinderperspektivet. Efter talet hade jag tänkt försöka att ta mig fram och lämna över våra papper med UH och SDU: s budskap till Mona. Jag kom nära, fick några ganska bra foton, men innan jag kom ända fram så blev jag bortknuffad av SÄPO, trist, men ja, ja..
Torsdag: Inget frukostseminarium idag, istället städning av lägenheten. Sedan skulle vi haft ett till politikermöte med Maria Kornevik Jakobsson, centerpartist i socialutskottet. Men mötet blev inställt, och så pass sent inställt att jag inte hann gå på något annat seminarium istället vilket var lite synd. Så blev en lugn förmiddag för mig innan gemensam lunch för UH och SDU. Sedan på eftermiddagen åkte vi från UH färjan tillbaka till fastlandet efter några trevliga men intensiva dagar på Almedalsveckan. Vi är alla nöjda och trötta, men hoppas på att vårt arbete gett resultat, år 2010 skall ju samhället vara tillgängligligt för alla, även för oss med hörselnedsättning.
Lycka till i arbetet med detta.
Vid tangenterna, Heléne
En hälsning från Almedalen
Sista seminariet för dagen handlade om kvinnor med funktionsnedsättning och att de löper större risk att drabbas av våld i jämförelse med icke funktionshindrade. Detta seminarium hade lovat att tolk skulle finnas på plats, men när vi väl kom dit så fanns det ingen tolk där. Tur att FSDB fanns där och att vi kunde låna deras tolkar, men det kändes ändå inte riktigt rätt.På kvällen talade Jan Björklund.
Sedan igår tisdag så gick jag och Isabel till ett seminrium om självskadebeteende på morgonen. Seminariet var minst sagt gripande, jag tror inte att någon gick därifrån oberörd. Andra seminariet handlade om psykisk ohälsa i dagens samhälle. Utav de semiunarium jag deltagit på har det inte varit ett enda som haft tolkar på plats, säger ju lite om hur tillgängligheten för oss med hörselskada ser ut. Av mina slinganvändande vänner har jag även hört att slingorna inte finns alls, eller är totalt kass, ja det finns mycket kvar att jobba för.
Igår eftermiddag så gällde det. Var dags för vårt eget seminarium. Jag tycker att detta gick bra, alla i panelen fick prata och säga sitt. Hoppas också att något faktiskt händer också, att det inte bara blir löst prat. Men vi håller tummarna. Dock jan vi igen kritiskt konstatera att slingor idag är en stor bristvara, seminariesalens slinga var kass=( Vi lyckades dock lösa det genom att använda vår egen medtagna slinga.
Något som är kul på Almedalen i år är att representanter från flera av de andra döv och hörselorganisationerna finns på plats, SDR; SDU; FSDB; DBU samt DHB har jag träffat på..
Teckenspråksvecka på Västanvik
Totalt 15 deltagare med mål att lära sig och/ eller att förbättra sina kunskaper i teckenspråk finns på plats här på skolan. Dagtid har vi lektioner där vi avläser teckenspåk för fullt och på kvällarna är det mera traditionella lägeraktiviteter som gäller, vi har bland annat hunnit med brännboll, grillkväll och nu idag kan jag avslöja att det blir minigolf som kommer att stå på schemat.
Jag hoppas att alla deltagare har det lika trevlig här som mig, några modiga själar har i alla fall hunnit med att ta sommarens första dopp. Även om vi har härliga 25 grader och strålande solsken så är vattnet fortfarande kyrligt. Måste dock erkänna att jag själv tog mitt premiä dopp förra veckan då UH hade läger på Bohus Björkö utanför Göteborg...
Nu är det snart dags för lite middag här på lägret...
Vid tangenterna Heléne
fredag 3 juli 2009
Talet från onsdagen samt torsdag
Efter middagen gick vi ner och hörde på Mona Sahlins tal tillsammans med många andra.
Talet var ett tal som handlade det om arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten, pensionärer. Men tyvärr inget om tillgänglighet.
Torsdagen.
Var det städning som stod på agendan och för Julia och Susanne var det även ett seminarium om barnpolitik i kristider som Unga örnar och LO höll i. Seminariet var jättebra för äntligen lyftes frågan om barn och ungdomar. Vi var helt klart nöjda med seminariet och sedan var vi nöjda över lokalen som hade en utmärkt slinga. Teknikern hade byggt den själv och den var högklassig så han får ett beröm av oss här igen. LO filmade tolkarna under seminariet och kommer att lägga ut det på deras hemsida (http://www.lo.se).
Efter det var det ett seminarium som polisförbundet höll i om ungdomsbrottsligheten där en från vänstern och en från folkpartitet skulle debattera. Arrangemanget låg på båten som kallas Stockholmsbåten. Vi var tre som lämnade seminarium när det knappt ens hade börjat, Susanne för hon hörde ingen av dem, Gudrun som mest hörde ventilationsfläkten och Julia som inte hörde något eller såg tolken. Moderatorn gick framför tolken så att alla inte såg. De övriga som var kvar (Kave, Isabell och Josefine) hade pratat efteråt med arrangörerna som lovade bättring till nästa år. Då ser vi framemot att få följa hela seminariet.
Vid halv ett-tiden samlades vi tillsammans med SDU och åt en lunch ihop för att säga hejdå för i år. Efter lunchen så hade vi någon timme på oss innan båten gick och flyget gick för andra.
Ett stort tack för oss i år och ett stort tack för STAB för en underbar tolkning och stöttning!
Vissa kommer att uppdatera efteråt vad man har varit på för seminarium men nu är vi hemma på respektive ort hemma för att ladda batterierna för i höst.
//Almedalsgruppen
torsdag 2 juli 2009
Seminarium om politisk reklam i TV
Det fanns ingen slinga i lokalen och tyvärr så tillät moderatorn inte att tolkarna stod på scen och tolkade. Julia, vår ordförande ville ställa en fråga om textning i politisk tv reklam men tyvärr ville moderatorn inte se att vi ville ha ordet. Till slut fick vi ordet med hjälp av tolken som viftade med armarna (tack tolken).
Det vi ville ha sagt var följande:
"HRF skickade ut en förfrågan till alla politiska partier innan EU-valet ang textning av reklamfilmer i TV.
* Moderaterna och Centern svarade inte alls
* Folkpartiet och Junlilistan textade inte - tar tid och är dyrt.
* Kristdemokraterna textade efter HRF:s brev via texttv men var problem för TV4 att få det att funka.
* Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade filmer på webben (you tube) ingen textning där heller. I och för sig hade S och MP filmer där djur pratade och därför textade sina filmer. Men vi pratar om när det finns behov av textning vid tal.
Argumenten från partierna att det är dyrt. Alla som har lite koll på internet, vet att det finns program som gör det hela enkelt. En vanlig webbredaktör kan texta en film.
Vid textning av TV-sända reklamfilmer ligger även problemet hos TV4. Man textar, vid text-Tv men ovanan att texta reklamfilmer gör att det inte finns rutiner för det.
Eftersom amerikanska valet har tagits upp, kan vi nämna att där finns en LAG på att allt som sänds ska textas.
Vår fråga är alltså: Varför textar ni inte de politiska reklamfilmer och ger de 1 miljoner hörselskadade tillgång till samhällsdebatten?"
Eftersom vi fick ställan frågan så sent så blev frågan istället: "Varför textar ni inte politiska reklamfilmer i TV?"
Svaren var "jo det är viktigt" men det var inte svar nog på våran fråga.
Almedalsgruppen
En arbetsmarknad för alla?
Trappan in till lokalen var… gammal. Ojämn. Höga steg. Och rätt högt över marken till dörren. Jag tittade upp, det stod en människa i dörröppningen för att hälsa folk välkomna, och hennes knän var väl i ansiktshöjd för mig. Lite lätt stapplande tar jag mig uppför trappan. Inte lätt. Ironin i detta kommer ni förstå när jag avslöjar namnet på seminariumet. När jag kommit upp för trappan var min första fråga om det fanns slinga där. Glädjande nog blev svaret ja, och jag fick dessutom ansvarig person utpekad. Temat för seminariumet var ”En arbetsmarknad för alla?” Så drar de igång, och personen som presenterar börjar prata. I racerfart. Utan mikrofon. Jag har ingen aning om vem människan var, eller vad hon sa. När nästa person skulle börja prata så hojjtade jag till och tyckte att om de har en slinga så bör det finnas en mikrofon. Den ansvariga personen säger följande: ”Jo, men det finns slinga, och mikrofoner har vi … Var är mikrofonerna? Jag springer och letar efter dem.” Hon försvinner, och kommer snabbt tillbaka med två handmickar som är kopplade med lång sladd till slingan, och dessutom till ett högtalarsystem.
Temat för diskussionen var en arbetsmarknad för alla. Arrangörerna hade dragit ihop en riktigt spännande panel bestående av Åsa Lindh (generaldirektör ESF), Gudrun Schyman (talesperson Fi), Örjan Brinkman (generalsekreterare HSO), Christine Giljam (utvecklingsledare DO) och Göran Lindberg (fd länspolismästare Uppsala) samt en moderator; Soledad Piñero Misa. Under ämesområdet Mänskliga rättigheter diskuterades en lång rad saker, och de hade mycket bra att säga. Många kloka åsikter, och de lyssnade verkligen in varandra. Det var mycket roligt att höra. När mikrofonerna togs fram så ifrågasatte dock Gudrun om det verkligen behövdes. Ja svarade jag, och till viss förvåning för mig även en stor del av resten av publiken. Så ur hörseltillgänglighetsperspektiv får de trots allt godkänt. Sett till annan tillgänglighet får de dock gravt underkänt.
När panelen hade pratat på ett tag, och sagt mycket smart så var det dags för publiken. Jag pratade lite om slingan, och hur en så kompetent panel bemötte mig när jag ville att de skulle använda mikrofon. Jag fick då till svar av Gudrun att hon inte uppfattat att jag frågat efter mikrofon. Personen som pratade efter mig frågade om när vi ska införa nolltolerans för bristande tillgänglihet och att man diskriminerar, exkluderar och annat som panelen varit inne på. Jag har en känsla av att hon kommer bli citerad i framtiden, eller att politiker och sakpolitiska rörelser kommer att sno hennes uttryck. Nolltolerans mot till exempel rasism har ju funnits förut, och det begreppet kommer nog att smyga sig in allt mer i samhällsdebatten när det gäller jämställdhet och kanske funktionshindersfrågorna också. Ett tillgängligt samhälle 2010… troligen inte, men vi måste visa vad vi vill ska vara gällande värderingar för framtiden, här och nu. Som det så vist sades under diskussionen. Vad kan vi göra för att förbättra? För övrigt hade arrangörerna ett försvar för sitt val av lokal. De hade att välja på den lokalen, eller ingen alls. De valde att köra, trots bristande tillgänglihet. Nästa år tänker de köra i en tillgänglig lokal, eller inte alls.
Jag skrev för övrigt upp mig på arrangörernas nyhetsbrev. Det kan vara bra att veta vad de sysslar med, och hur de resonerar. Och om jag är i Almedalen nästa år så ska jag absolut kolla in deras arrangemang, ur tillgänglighetsperspektiv.
onsdag 1 juli 2009
Onsdag
Träff med Marie Granlund
Vid 10 träffade Julia och Susanne tillsammans med SDU Marie Granlund som socialdemokratisk talesperson när det gäller skolfrågor. Mötet var trevligt och vi disuterade våra 4 krav som vi har tagit fram inför Almedalen. Det kändes helt rätt att diskutera frågorna och vi får tacka för ett trevligt möte.
Nu har det varit lunchdags för oss för att ladda batterina till eftermiddagen. Då det blir ett seminarium om poltisk reklamfilm bland annat.
Almedalsgruppen