Svenska + teckenspråk = delaktighet
Föräldrar och syskon till barn med hörselskada har idag laglig rätt till teckenspråk, men inte barnet som har hörselskadan. Att lära sig både teckenspråk och svenska parallellt hjälper barn med en hörselskada att få en rikare kommunikation och fler redskap inför framtiden. Många personer med hörselskada upplever svårigheter att på talad svenska klara av att kommunicera fullt ut i alla vardagens situationer. Därför behövs tvåspråkigheten redan som barn för att man ska kunna välja språk efter situation och därmed alltid nå delaktighet. Ge oss barn och unga med hörselskada rätt till båda svenska och teckenspråk, så vi kan välja vårt sätt att kommunicera!
Den 14 maj var det teckenspråkets dag och Unga Hörselskadade uppmärksammade dagen genom att dela ut flygblad utanför Sveriges riksdag. Budskapet ovan var det som förmedlades på våra flygblad. Vi fick kontakt med flera politiker som tyckte vår fråga var intressant och vi hoppas på fortsatta kontakter där.
/Josefine Hedlund, Kommunikatör Unga Hörselskadade & Emilia Sejlitz, praktikant
2 kommentarer:
Jag har en önskan och dröm att läsa tolk och teckenspråksutbildning, har hittat Strömbäcks Folkhögskola som känns hel-rätt. Vet ni något om den? http://www.strombackfolkhogskola.se
Tips och råd på vägen mottages tacksamt.. :)
Hej Sara,
Vad kul att du vill bli tolk, du behövs verkligen! Jag vet tyvärr ingenting om Strömbacks Folkhögskola men efter en titt på deras hemsida verkar det vara en seriös skola.
Vet inte var i landet du befinner dig annars så finns det ju kurser på Stockholms universitet också.
Kanske du kan höra med Stockholms tolkarna som vi ofta använder för vår tolkning om de har några tips på bra skolor. Du når dem på http://www.stockholmstolkarna.se/
MVH/ Josefine, Kommunikatör UH
Skicka en kommentar