söndag 14 augusti 2016

Hejdå Teckenspråksveckan!

Idag har vi städat våra rum, ätit mat, kollat på bilder från veckan och haft en liten diplomutdelning innan det var dags att säga hejdå och bege sig till tågstationen. Det blev en hel del roliga bilder från gårdagens springande inne på kupolen och Emma W (ledare) hade busat med deltagarna inatt genom att ringa på dörrar och lagt tandkräm på handtagen, haha, så hon hade en video på det.


Årets Netflix beroende, Lermur skötare, Snap-fixare, Aha-gäspare och Kaffe-trötter.

Gruppbild "amatör" tecknar de. 
Det har varit roligt att få följa deltagarnas utveckling under hela veckan och jag hoppas att vi ses igen nästa år! 

/Emma MT

lördag 13 augusti 2016

Lördag 13/8 - Utflyktsdag!

Dagen har rullat på för fullt idag med roliga aktiviteter i Borlänge. Ingen av deltagarna visste vad vi skulle hitta på när vi körde iväg från Västanvik och det var roliga att höra deras spekulationer. Men ingen kunde gissa rätt - för vi skulle nämligen få prova på bågskytte hos BK Dalpilen. Först fick vi öva på att skjuta mot en tavla innan det var dags för fika. Efter fikan var det blodigt allvar som gällde för vi skulle tävla mot varandra! Det låg jämnt mellan oss alla och ett tag såg det faktiskt ut som Emma W (ledare) skulle vinna, men när det närmade sig slutet så hade hon tappat sin pallplats helt! Alla tyckte det var kul och spännande. 

Kämpar med att träffa tavlan. Övning pågår. 


Tävling! Kollar och räknar poängen. 

Fokus, sikta...

Pilbågarna vi använde.

Gruppfoto! 

Våra vinnare!! 

Efter bågskyttet så begav vi oss mot kupolen där våra deltagare skulle hitta och göra saker som fanns med på en lista. Om de klarade allt så skulle de få en belöning. Belöningen var att de skulle få välja vad de ville ha till kvällen. Det tog tid, men de lyckades tillslut. Nu på kvällen så har vi sett en film och de som orkar hålla sig vakna sitter och spelar sällskapsspel. Godnatt, så hörs vi imorgon!! 

/ Emma MT

fredag 12 augusti 2016

Teckenspråksveckan - Fredag 12/8

Idag har det varit sista dagen i skolan för våra deltagare. Det avslutades med redovisningar av uppgiften de fick i onsdags och även uppträdande från en av de andra grupperna. Väldigt roligt att titta på. Och innan lunch så var det dags att säga hejdå till BKC som skulle åka hem. Vi på UH har hela helgen kvar som ska vara fylld med spännande aktiviteter.

Efter lunchen och en liten vilostund så begav vi oss till sjön för att känna på vattnet och spela lite kubb.

Amanda redovisar om sin fantastiska penna som hon säljer på blocket.
Marcus försöker sälja sin bil.
Mellangruppen sjunger Älskade ängel från serien Bert. 

Pinne påväg! Kommer den träffa? 
De andra i laget är fokuserade, men Amanda hinner säga hej! 

/ Emma MT

torsdag 11 augusti 2016

OS i Västanvik

Kvällens aktivitet bestod av inget mindre än OS (mångkamp). Det var fem olika grenar som deltagarna skulle klara av tillsammans med sina lag. Lagen som mötte varandra var lag rosa näsorna och lag gröna kinden.

Lag gröna kinden:



Lag rosa näsorna: 





Första grenen var hoppa säck och skala apelsin. Vilken innebar att en från varje lag ska hoppa säck fram till en talrik med en apelsin på och dra av en bit av skalet, innan man hoppade tillbaka till lagkamraterna och bytte av.


I denna gren var det lag gröna kinden som vann. 1-0.

Nästa gren var att flytta tennisbollen. Det är precis som namnet lyder, dock så ska man flytta tennisbollen på ett lite speciellt sätt nämligen halsen. Inga händer får användas och om bollen ramlar ner på marken så får man börja om från början.



Denna gång var det lag rosa näsorna som kammade in ett poäng. 1-1.

Tredje grenen var en annan variant på sticka pennan i petflaska. Men istället för en penna så skulle de sticka ner en tampong i en vattenfylld petflaska och vänta tills den hade svällt upp tillräckligt för att kunna bära med sig flaskan tillbaka till start. 

Lag rosa näsorna vann ytterligare en poäng. 2-1 till rosa näsorna. 

(Under resten av OS så glömde jag att fotografera kampen mellan de två lagen).

Näst sista grenen var lite mer tankeverkstad då lagen skulle försöka komma på ett tecken som hade samma handform som varje bokstav i alfabetet. Fast vi hoppade över Q, R, Å och Ä då inte ens vi ledare kunde komma på ett tecken. 

Lag gröna kinden vann den fjärde grenen 2-2. 

Sista och avgörande grenen gick ut på att man skulle förflytta vattnet från en hink till en annan enbart genom att lyfta den vatten fyllda muggen över sitt huvud och vidare till nästa person, som i sin tur skickade den till personen längst bak som ska försöka träffa hinken med vattnet utan att kolla bakåt.  

Gröna kinden tog hem den sista poängen och därmed även vann hela OS!! 

Hurra!! Bra kämpat båda lagen!! 

/Emma MT 

Teckenspråksveckan - Torsdag 11/8

Årets teckenspråksvecka på Västanviks folkhögskola är i full gång och halva veckan har redan gått. Många roliga aktiviter på teckenspråk har fyllt schemat, både i skolan och på kvällarna. Vi är en liten grupp som anlände till området i söndags eftermiddag och vi har hunnit med bland annat ice breaking (både i söndags bara vi i gruppen och i måndags med lärarna plus bkc), maffia, Noahs ark och stad, land och vatten. På dagarna är våra deltagare i skolan och i år har vi deltagare i nybörjargruppen och i erfarna gruppen.

Gårdagen, onsdag, var det ingen vanlig skoldag utan det var den traditionella lekdagen, där de olika undervisningsgrupperna skulle presentera och hålla i en lek på teckenspråk för de andra. Tävlingarna och lekarna höll på från halv nio till kvart över två, men avbrott för lunch och fika. Sedan hade våra deltagare lektion till klockan fyra. På lektionen fick de en uppgift som ska presenteras på fredag, ska bli spännande att se imorgon. Eftersom de hade lekt hela dagen och märkbart trötta så hade vi ledare planerat in filmkväll med alla möjliga tänkbara snacks till. Filmen som valdes var nyckeln till friheten.

Varning för bildregn från gårdagen.

/ Emma MT

Väntar på att leken ska starta.

Full fart framåt... inte så lätt när man är snurrig också! 
Skynda skynda, vem vinner? 
Uh och Bkc deltagare som väntar på att få leka igen
Ny lek - nya lag

Knuten, mycket prat och fnitter.

Lektion för UH-deltagarna. Trötta men glada! 
Kämpar med uppgifterna.



Nyckeln till friheten



torsdag 2 juni 2016

"För alla människor är kommunikation och språk livsnödvändigt"


Emelie Cramér-Wolrath, Fil.dr i specialpedagogik har skrivit en avhandling om tvåspråkigt tillägnande hos barn från 10 månaders ålder. Vi ställde fyra frågor till Emelie om tvåspråkighet.


Varför är det så viktigt att lära sig både svenskt teckenspråk och talad svenska?
För alla människor är kommunikation och språk livsnödvändigt. Vi har en medfödd förmåga och stävan efter socialt samspel. Barn med hörselnedsättning är inget undantag utan har samma behov och förmågor. Just därför ger tvåspråkigheten den viktiga tillgängligheten för att vara delaktig genom att kunna kommunicera i alla sammanhang. Det innebär att det är vuxnas erfarenhet och kunskap som avgör barns rätt att utvecklas på sina egna villkor. Barnet är den som så småningom kan välja och som vet vilken kommunikation som är den rätta vid vilket tillfälle. Om denna valmöjlighet ska bli verklighet behöver omgivningen erbjuda tvåspråkighet.

Är det en märkbar skillnad i språkutvecklingen hos barn som lär sig två språk i tidig ålder med barn som lär sig i senare ålder? 
Barns tecken kan vi förstå före deras ord. Barn under ett års ålder kan genom enstaka tecken väldigt tydligt förmedla önskningar, behov och tankar långt tidigare än vad de kan med förståeliga ord. Att kunna koordinera andningen med de små musklerna i mun och tunga kräver mer än koordinationen av de betydligt större rörelserna i hand, kropp och ansikte. Forskning visar att den språkligt grammatiska förmågan utvecklas ungefär samtidigt hos barn oavsett språk. När barn kommunicerar tidigare, med tecken, innebära det att föräldrarna förstår att barnet förstår vilket leder till att de förändrar sin kommunikation med barnet. Det i sin tur ger möjligheter som utvecklar barnets erfarenheter, självkänsla och språk. Dessutom visar forskaren Patricia Kuhl (2014) att tvåspråkighet utvecklar förmågan att tänka om saker redan innan barnet fyllt ett år. Hennes resonemang går ut på att två språk innebär två möjligheter att uttrycka sig på. Det i sin tur påverkar tänkandet om att det kan finnas flera lösningar på hur saker kan göras.

Det finns föräldrar till hörselskadade eller döva barn som anser att det inte är nödvändigt att vara tvåspråkig. Hur bör man agera/resonera till en sådan inställning där engagemang eller kunskap saknas?
Många hörande föräldrar med hörande barn väljer att teckna med dem inte bara för att det är roligt. Utan just för de utgångspunkter som jag redan har berört. De få medicinska studier som är gjorda med barn och teckenspråk visar att teckenspråk inte hindrar eller skadar talspråk tillägnande. Tvåspråkighetsforskning visar också att teckenspråk stimulerar till språklig utveckling av det talade språket och att språken drar varandra. Det är särskilt viktigt när barnen kommer till skolan och språket ska vara automatiserat för att vara det viktiga verktyg som är grundläggande för tillägnande av annan utveckling och abstrakt kunskap.

Vilka åtgärder tror du behöver göras för att få människor att förstå vikten av tvåspråkighet för döva eller hörselskadade barn? 
Det går inte på förhand att avgöra vilket eller vilka språk barnet föredrar att använda i olika situationer. Därför behöver barnet erbjudas båda språken för att på så sätt utgöra reella val i barnets liv. Det är också i enlighet med barns rättigheter och konventionen för personer med funktionsnedsättning som gäller i Sverige.

En grundläggande faktor är kompetens om teckenspråk hos beslutsfattare och hos de som ger föräldrar information om språktillägnande. Som underlag till detta behövs spridning av erfarenhet och kunskap med bl.a. fler studier om tvåspråkighet men också konsekvenser av brister i språk. För automatisering av språk behöver barnet från tidig ålder erbjudas tvåspråkiga miljöer med barn. På det sättet närmar sig samma villkor och möjligheter till livskvalité som för den övriga befolkningen.

Referenser
Dr avhandling
Cramér-Wolrath, E. (2013a). Signs of Acquiring Bimodal Bilingualism Differently: A longitudinal Case Study of Mediating a Deaf and a Hearing Twin in a Deaf Family (Doktorsavhandling) Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen.
 

Kan beställas gratis eller laddas ner
Cramér-Wolrath, E. (2013d). Hur händer det?:En studie om hur en hörande och en döv tvilling blir guidade i sitt tillägnande av teckenspråk och talad svenska. FoU-skriftserie nr 4.
Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigheten. ISBN: 978-91-28-00464-0
 

Cramér-Wolrath, E. (2015a). Teckenspråk, talat och skrivet språk: En forskningssammanställning om tvåspråkighet. Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigheten.