tisdag 30 juni 2015

Skakat hand om hörslinga



Idag har slingpatrullen vandrat omkring på kullerstensgatorna och jag hunnit med att prata med Grön Ungdom om viktiga frågor att ha med i ett politiskt program, pratat i radion om slingpatrullen och frågat om hörslingor till både höger och vänster.

Det mest intressanta besöket var i DN, Dagens Nyheters, tält där jag frågade i vanlig ordning varför de inte hade hörslinga.
- Det är för dyrt tyvärr svarade arrangören jag pratade med
- Vad kostar det? Undrade jag
- Det vet jag inte, chefen vet det men hen är inte här
- Jag har hört att det bara kostar en tusenlapp och det känns inte  som mycket pengar i sammanhanget.
- Det kostade mer, en tusenlapp har vi råd med utan problem.
- När kommer chefen tillbaka? Jag vill veta hur mycket en hörslinga kostar.
- om två timmar ungefär

Jag gick därifrån och bestämde mig för att ringa ljudfirman för att få klarhet i vad en hörslinga egentligen kostar. Jag fick svaret att det kostar strax under 5000 att hyra en hörslinga under en vecka. Det tycker i alla fall inte jag känns som superdyrt i ett almedals sammanhang.
På vägen tillbaka mot DN:s tält går jag förbi Aftonbladets tält som ligger granne med DN:s tält och frågar varför det inte finns slinga. Arrangören svarar att det var en bra fråga och undrar hur dyrt det är. Jag svarar att det kostar strax under 5000 kr som resulterar i att arrangören sträcker fram handen och säger ”vi skakar hand på att vi fixar det till nästa år”.
Jag går vidare till DN:s tält och berättar att jag varit i kontakt med ljudfirman och fått veta vad en hörslinga kostar. Chefen är fortfarande inte där och det är ingen som vet om 5000 kr är för dyrt eller inte. Jag lämnar mitt visitkort och de lovar att höra av sig. De har ännu i hört av sig så jag tänker gå dit imorgon igen och fråga om 5000 kr verkligen är för dyrt för att de ska inkludera personer med hörselskada i de politiska samtalen som sker i deras tält. 

/Sara

Andra dagen i Almedalen


Morgonen för Slingpatrullen i Almedalen börjar med en tidig promenad in till Visby. Under promenaden blir vi mer och mer taggade för att utföra uppdraget vi kom hit för, att undersöka tillgängligheten för hörselskadade. Mitt första seminarium som jag besökte var anordnat av Polismyndigheten och handlade om hur vi kan göra otrygga områden tryggare. Det var ett mycket intressant seminarium och efter det fortsatte dagen erbjuda många intressanta ämnen.

Det stora för UH och HRF under dagen var skrivtolksaktionen, som HRF arrangerade och vi hjälpte till att genomföra. Tillsammans med skrivtolkarna Oskar och Petter gick vi upp till Donnersplats för att söka upp intressanta personer för att pratat om hur viktigt det är med skrivtolkning. Efter en lite stund på Donnersplats fick vi reda på att Annie Lööf, centerpartiets ledare, skulle bli intervjuad vid Expressens tält. Vi såg möjligheten och stod framför med skylt och skrivtolkar, snart insåg vi att vi kom med på storbildsskärmen och på så sätt även med i Expressens webb-tv. UH och HRF syntes tydligt med pilen "skrivtolkning pågår" i webbsändningen flera gånger.



Sara (UH:s ordförande) och Eva från HRF fick efter utfrågningen också ett samtal med Annie Lööf där vi lyfte vikten av hörslinga och skrivtolkning.

-under dagen uppmärksammades Slingpatrullen även av Sveriges Kommunikatörer som skrev om hörseltillgänglighet och vår undersökning i sin blogg.

Det blev en lyckad start på första seminariedagen i Almedalen.







//Linn

söndag 28 juni 2015

Första dagen för Slingpatrullen i Almedalen


Första dagen på årets Almedalen inleds med Centerpartiet och Annie Lööf.

För UH och slingpatrullen startade dagen med båtfärden ut till Gotland. Vi var alla lite trötta och hungriga när vi steg i land men även spända och förväntansfulla. Färden över, precis som middagsdiskussionerna handlade om vilka seminarier alla planerade att gå på. Vi blev inspirerade, fylldes av glädje men även besvikelse över att vi inte kan vara på två ställen samtidigt.

Slingpatrullen kommer inte kunna besöka ens majoriteten av alla event här under veckan. Det är så otroligt många! Helt omöjligt! Vår förhoppning är att besöka lika många seminarier som förra året.

Dessutom hoppas vi att årets tema, tillgänlighet, verkligen syns i statistiken i slutet av veckan. Följ vår tillgänlighetsundersökning på sociala medier och slingpatrullen.se - spänningen är olidlig!

Godnatt

Emilia Blomqvist

Visby kl 22:18 #ungochpigg

fredag 19 juni 2015

Manifestation gällande flytten av Kattungens förskola

I onsdags var det manifestation på Stortorget i Örebro gällande flytten av Kattungens förskola till Klöverängen ute i Lillån. För er som inte vet så är Kattungen en förskola med teckenspårkig inriktning för barn som är döva, hörselskadade eller har döva föräldrar. Kommunikationen sker på teckenspårk samt talad svenska för de som har möjlighet att höra.
 
Flytten har väckt starka känslor inom döv- och hörselskadevärlden då den är plötsligt påkommen och en ordentlig risk och konsekvensanalys ej genomförts. Politiker i Örebro har gjort ett antal klantiga uttalanden som att det är för mycket teckenspråk på förskolan etc. Sent omsides fick jag frågan om Unga Hörselskadade hade möjlighet att vara med och hålla ett tal under manifestationen.
 
Dagen inleddes med att en protestlista med namnpåskrifter överlämnades till kommunalrådet i Örebro kommun.
 
Jag tog upp aspekter så som att målgruppen för Kattungens förskola befinner sig mitt i en stor förändringsprocess. Idag får allt fler barn Cocchlea Implantat (CI) och att kravet att förskolan för målgruppen har fungerande hörselteknik är således ett krav. Samtidigt kommer dessa barn aldrig att passa in i normen för ett hörande samhälle, istället behöver barnen ges bästa möjliga förutästtningar för ar att utveckla en stark identitet som döva eller hörselskadade. Jag ställde mig frågan hur de bäst gör detta? Jo genom att vistas i en miljö med fungerande kommunikation och möjligheter att använda tvåspråkighet, svenska och teckenspårk. Genom att lära sig två språk finns valfrihet, barnet kan använda sig av talat språk i en situation och teckenspråk i en annan situation. Det är viktigt att redan i förskoleåldern se språk från ett längre perspektiv. Det är omöjligt att veta vilka behov ett barn på fem år kommer att ha i gymnasieåldern gällande kommunikation. I en situation kanske hörseltekniken fungerar bra, men ute på rasten eller på släktträffen är förutsättningarna annorlunda. För bygga kommunikativa broar är det viktigt att börja i låg ålder, redan på förskolenivå.
 
Detta är ett axplock ur det som jag tog upp under mitt tal.
 
Dagen hade många besökare, bland anant så bussades besökare både från Dalarna, Stockholm och Göteborg för att vara med denna dag.
 
Bjuder på en bild när jag håller tal, bär turkosa kläder som är teckenspråkets färg
 
                                                                                              Foto Niklas Vanjura