lördag 17 december 2011

Styrelsemöte december

Förra helgen hade Unga Hörselskadade styrelsemöte i Stockholm.


Först vill jag berätta att Adela Karlsson valt att lämna sin plats i styrelsen av personliga skäl, vi tycker att detta är mycket tråkigt, men vill tacka Adela för hennes tid i styrelsen. Sara Bryntse har kommit in i styrelsen som adjungerad, detta innebär att hon inte har rösträtt, men har möjighet att vara emd i diskussionerna. Vi välkomnar Sara..


Under styrelsemötet diskuterades bland annat stadgar, verksamhetsplan 2013, årsmötet osv. På tal om årsmltet, jag vill passa på att uppmuntra alla att nominera personer för utmärkelserna som skall delas ut på årsmötet.


Jag vill passa på att tacka styrelsen för ett trevligt och bra möte


// Heléne Larsson

måndag 12 december 2011

fredag 9 december 2011

Rösta i Ung&Dums val!



Bara 3 dagar kvar av Ung&Dums val!

Ung&Dum
jobbar för att barn och unga ska få mer att säga till om i politiken. Politik
ska inte vara ett stängt rum där endast vuxna är välkomna. Ett rum där vuxna
pratar om saker som rör barn och unga, men som barn och unga inte får riktig
insyn i. För att öppna håller Ung&Dum ett val. I valet kan du som är upp
till 20 år rösta på sin viktigaste politiska sakfråga. Valresultatet görs sedan
tillsammans med dig och alla andra som röstat om till kravlistor till
politiker.
Så nu går du in och röstar i Ung&Dums val! Varför? Jo för att du genom 15
minuter av ditt liv tar lite politisk makt, till dig själv och till andra barn
och unga! Genom att rösta i Ung&Dums val är du en del av att slå två flugor
i en smäll. Först och främst så är du med och förändrar bilden av barn och
unga, till att ses som självklara röster i politiken. Utöver detta lägger du
fokus på din viktigaste politiska sakfråga – du får alltså inflytande i vilka
frågor som vi ska få politikerna att jobba mer med!

Det här gör du nu då för att vara med Ung&Dum och sprida valet:
1.
Rösta i valet – Efter att du röstat kan du se hur valresultatet ser ut
just nu. Du får också tillgång till en vattenstämpel (twibbon) som du kan lägga på din profilbild.
2.
Sprid länken till valsidan (www.ungochdum.se/valet)
på twitter, på facebook och på din blogg.
3.
Vill du göra mer? Gå in på www.ungochdumse/ambassador
och bli ambassadör.
/ Jennika Landin, vik. generalsekreterare

tisdag 6 december 2011

Ungdomskonferensen 18-20 november 2011

Helgen den 18-20 november genomfördes Unga Hörselskadades årliga Ungdomskonferens på Härnösands folkhögskola. Ungdomskonferensen är Unga Hörselskadades största medlemsaktivitet på riksnivå och har varje år olika teman. Årets tema var ”Musik för hörselskadade” och förväntningarna var stora bland deltagarna. Helgen inleddes med dramaövningar för att lära känna de andra deltagarna och för att bryta nervositeten. Kvällen följdes av en mindre operakonsert som inspirerade till lördagens workshops. Deltagarna blev då indelade i tre grupper och fick prova på att spela pop/rock, skapa ett stycke med elektrisk akustisk musik och skapa ett rytmiskt stycke helt utan instrument. Workshoparna utmynnade sen i
nyskapande konserter vilka var mycket uppskattade. Kvällen avslutades så med afrikansk dans och gruppövningar.

Två av höjdpunkterna under helgen var två mycket givande föreläsningar.
Operasångerskan Linnea Bergling berättade om sina erfarenheter av att drabbas av plötslig dövhet och hur det kändes när livet som musiker inte längre var en självklarhet. Numera bär hon Cochleaimplantat och håller på med musik utifrån de förutsättningar hon har. Den andra föreläsningen hölls av TinnitusKonsulten Cathrin Forsberg. Hon berättade dels om sina egna erfarenheter av tinnitus och hörselskador
och dels om hur man kan skydda sig från att få värre hörselskador och tinnitus.

Helgens 18 deltagare i blandade åldrar var mycket duktiga och aktiva under helgen. Vi i Unga Hörselskadade ser glatt fram emot nästa års Ungdomskonferens och ett nyttspännande tema!

/ Jennika Landin, vikarierande generalsekreterare Unga Hörselskadade

onsdag 30 november 2011

Nordiska konferensen i Oslo

Jag var på en Nordisk konferensen i Oslo i början av hösten och mötte en hel del intressanta människor som representerade olika organisationer från de olika nordiska länderna. Exempelvis hade vi Unga Astmatiker, Unga Reumatiker, Unga hörselskadade, mental hälsa, funktionshindrades förbund m.m. Vissa var svenska men flera var från andra länder.

Det hela började med att vi kom till Hotellet i Oslo och åt en underbar lunchbuffé och vi fick lära känna de andra deltagarna litegrann innan dagens första föreläsningar och workshops. Vi fick t.ex. lyssna på en föreläsning från ”hallo norden” som är en grupp som jobbar med att upptäcka och lösa de problem som kan uppstå när man pluggar och flyttar mellan nordiska länder.

Vi lyssnade även på andra föreläsningar tills vi sen avslutade med en workshop där vi diskuterade hur det fungerade att ha någon form av funktionshinder i arbetslivet, finns det hinder och vad kan göras åt dem? Samt hur ska man göra för att underlätta för funktionshindrade att flytta och plugga i andra nordiska länder?

Vi insåg fort att det var många frågor att bearbeta. En viktig del för att underlätta för funktionshindrade är att se till så att man får rätt till hjälpmedel oavsett vilket nordiskt land man befinner sig i. Den byråkratiska processen som kan uppstå då man måste ansöka om hjälpmedel på nytt när man kommer till ett annat nordiskt land måste också kortas ner betydligt. Idag kan det ta flera månader att få den hjälp som man redan var berättigad i landet man kom ifrån.

Vi diskuterade även vad gruppen NAYD (Nordic Association of Youth with Disabilities) ska fokusera på och hur de ska gå tillväga. I dagsläget har den gemensamma policyn inte färdigställts. Men gruppen jag satt i ansåg att NAYD skulle vara tydliga med vad de är ute efter och inte arbeta med för många frågor samtidigt utan fokusera på en, två frågor för att sedan byta fokus efter kanske ett eller två år.

Med vänlig hälsning/ Mathias M

söndag 20 november 2011

Ungdomskonferensen 2011

När jag steg av bussen i Härnösand så var jag riktigt nära att halka på den glashala marken vid mina fötter. Jag minns att jag tänkte för mig själv att halka betyder minusgrader och det i sin tur betyder att hoppet om snön kommer någon gång, som jag längtar som en tok efter, helt plötsligt känns mer realistiskt.

Jag väntar in Sofia, Sabina och Kaowe och sen beger vi oss för att hämta ut slingor och bil. Därefter kör vi vilse flera gånger på väg mot Härnösands folkhögskola, vägbeskrivningar i smartphones är inte alltid så smarta och pålitliga som vi kanske tror.

Deltagarna kom och årets konferens drog igång. Fredagskvällen fylldes med dramalekar, en liten operakonsert och självklart den klassiska kortleken som alltid körs på UH:s aktiviteter. För min del var det nog första gången jag hörde opera live. Jag tänker inte medge att det var särskilt vackert men det var åtminstone häftigt att höra det höga och skrikande ljudet.

Lördagen startade med en föreläsning med operasångaren Linnea Bergling berättade om sina erfarenheter att få plötslig dövhet och hur det känns när livet som musiker inte längre är en självklarhet. Numera bär hon CI och håller på med musik utifrån de förutsättningar hon har.

Lördagen fortsatte med att deltagarna fick ha olika workshops i att använda musik på olika sätt. Bland annat fick de lära sig att det går att skapa musik med en penna och klappa takten genom att säga lady gaga. De fick också prova på att spela musik i grupp och det resulterade i tre konserter på kvällen då alla fick chansen att hoppa, skrika och rocka loss så mycket de ville.

Söndagen ägnades åt tinnitus. Cathrin Forsberg som är tinnituskonsult berättade om ljud, tinnitus och vad tystnad är. Det var mycketbra och intressant. Dessutom fick alla deltagare en klubba och de svarade rätt på en fråga, vilket gjorde att alla deltagare var glada och nöjda inför hemresan.

Jag är också väldigt glad och nöjd med konferensen. Det var riktigt bra föreläsningar, roliga workshops och fullt med bus, värme och skratt bland deltagarna. Precis som det ska vara.

När jag kom hem fick veta att det hade snöat, tyvärr har den redan lyckas försvinna. Det kändes lite bittert att jag inte fick se och känna den vita snön som jag längtar efter. Å andra sidan så är det värt att missa lite snö för att få träffa alla galna och kloka människor inom UH istället.


Tack till alla som var med och bidrog till att helgen blev så bra!

Skrivet av Sara Bryntse

fredag 18 november 2011

Ungdomskonferensen 2011

Hej Allihopa!!!

Snart öppnar portarna för ungdomskonferensen 2011,
som är i Härnösand i år, så vad blev det för tema?
Jo det blev "musik för döva och hörselskadade"

Just nu så är alla Ledarna påväg till Härnösand från olika håll i Sverige.
Vi tyckte att det skulle va bra att ledarna skulle träffas innan och diskutera
lite små saker innan deltagarna börjar komma.

sååååå NU väntar vi ivrigt, 18:30 Öppnar vi portarna.

Tackar för mig och vi ses senare.
vid pennan // Kaowe:D

tisdag 15 november 2011

HRF:s Förbundsmöte

Hej,
Jag var i helgen på HRFs förbundsmötet i Knivsta utanför Stockholm. På förbundsmötet var nästan hela fs, från alla distrikt utom Jämtland (ordförande eller ngn annan från distriktstyrelsen), revisorer, valbredning samt några från HRF kansliet.

Det som gick genom i helgen var HRFs verksamhetsuppföljning, budget och Förbundsstyrelsen rapporter.

Efter det var det jätte mycket prat om kongressen 2012 och vad som händer kring det som jag har nämnt i andra blogg inlägg från HRF förbundsstyrelse

Verksamhetsplan 2012 gicks genom och distrikten fick möjlighet att ställa frågor ang ekonomi och verksamheter.

Slut på dag 1 och middag på agendan.

Dag 2 började med distriktens rapporter vad som händer ute i distrikten och där blev det mycket prat om hörapparatsavgifter.
Efter distriktens rapporter var det diskussion om rehablitering och hablitering.

Så hemfärd efter det.

Det jag har fått med mig är mycket diskussioner runtomkring kaffet och när vi äter. Pratar minnen men även nya idéer och funderingar man får. Det ger som alltid mycket att få vara en del i en organisation som UH och HRF.
Detta blogginlägg var mer övergripande men jag hoppas ni fick en liten insyn i vad som diskuterades. VI har underbara HRFare ute i landet som verkligen vill att vi ska höra av oss och att vi ska finnas! Vi behöver HRF och HRF behöver oss. Ta nu och hör av er till just erat distrikt så kan det bli något bra av det.

Detta var min rapport. Ha det gott mina vänner

Varma hälsningar
Susanne Gärtner - inadjungerande i HRF fs från UH

måndag 14 november 2011

Unga Hörselskadade på LSU:s kurs i kommunikation

I fredags, den 11.11.11, anordnade LSU en kurs i kommunikation med temat sociala medier. Ledare för kursen var Erik Wagner som bland annat har skrivit boken Gilla! Från Unga Hörselskadade deltog jag (Jennika) och Sabina från kansliet, Susanne från styrelsen och en medlem från HiSUS. Tillsammans gick vi genom olika kommunikationskanaler som facebook, twitter, bloggar, youtube etcetera. Vi pratade om att det finns många olika sätt att kommunicera på och att sociala medier öppnar upp nya möjligheter till en snabb och enkel kommunikation. Vår organisationssamordnare Sabina är nu i uppstarten att börja blogga och twittra i hennes tjänst så att hon ska kunna kommunicera mer med er medlemmar. Sabinas blogg hittar ni här och hennes konto på twitter heter UHSabina. Visst vet du att UH sen tidigare också har ett konto på både facebook och twitter som heter Unga Hörselskadade. Följ oss och kommentera! Vart tycker du annars att vi ska finnas på nätet och vad vill du att vi ska skriva om?


Vi ses! / Jennika, vikarierande generalsekreterare Unga Hörselskadade

söndag 13 november 2011

Efterlyssning av nya foton!!!

Tjena tjaba UH bloggen!

Nu tar jag, Johanna tag i skrivandet i bloggen en liten stund:D:P

Jo jag har en liten undran. Varför har det inte uppdateras med nya bilder på UH´s hemsida på väldigt länge?

Jag saknar massor med bilder som jag vet är tagna.

Bland annat från Ungdoms konferensen 2010, årsmötet 2011 och andra läger samt aktiviteter som har varit. Vart har alla bilder tagit vägen?
Vem är den som ansvarar över att bilder kommer upp på hemsidan egentligen?

Jag tycker det är jätteroligt när bilder tas på dom olika aktiviteterna som UH har.
Men det är ännu roligare om alla medlemmar får ta del av bilderna i vårt album som finns på hemsidan.
Dom sista bilderna som har kommit upp är bilderna från konferensen för yrkesverksamma i höstas tror jag det var.
Sen dess vet jag med 100 % säkerhet att det har varit flera aktiviteter både på riksnivå och lokalnivå i alla våra lokalföreningar runt om i Sverige:D

Så snälla du/ni som har hand om att bilder kommer upp på hemsidan. Jag tycker ni ska jobba på lite;D:P

Sen sist men inte minst vill jag bara påminna er alla om att nu till helgen som kommer så äger den årliga ungdoms konferensen rum i Härnösand:D
Jag ser framemot en otrolig rolig och spännande helg. Jag hoppas också att så många som möjligt har anmält sig och kommer för att träffa andra uh:are för att roligt tillsammans:)

Så till er som kommer så säger jag bara: Ses i helgen!!! Till er andra så säger jag på återseende:)

Skrivet av: Johanna Käck

torsdag 10 november 2011

Meritpoäng för teckenspråk

Jag känner mig stolt och uppriktigt glad över allas engagemang i frågan för meritpoängen och får från riksstyrelsens sida verkligen tacka för det engamanget som finns för frågan. Det här visar att våra organisationer kan bidra till att påverka i samhällsfrågor. Vi väntar nu alla spänt på vad som händer med de två riksdagsmotioner som ska upp i riksdagen. Det är till stor del er förtjänst att frågan inte tystades ner och glömdes bort vilket regeringen nog gärna hade velat. Tack för allt hårt arbete och fortsätt kämpa mot orättvisor!

vid tangentbordet Susanne Gärtner - kassör i riksstyrelsen och sammankallande i POP

Uppdatering från styrelsens möte i oktober

Hej på er,

Förlåt att det har dröjt att inte jag har uppdaterat direkt efter styrelsehelgen som var tänkt. Flera skäl har gjort att inte blogginlägget inte har kommit iväg förrän nu. Men bättre sent än aldrig.

De som var med under styrelsehelgen och gjorde den möjlig var Benham, Rasmus, ordförande Helené och undertecknade Susanne. En tapper styrka men ack så viktig.

Styrelsen passade på att avtacka Gudrun för sitt jobb som generalsekretare för Unga Hörselskadade.

Under styrelsehelgen tog vi beslut på att:
*Anta det reviderade politiska programmet som blev på återremiss från årsmötet. Årsmötet 2012 kommer få ta ställning till detta program som styrelsen har ställt sig bakom.

* Ställt sig bakom skolförslaget som är framarbetet tillsammans med andra hörselorganisationer som vårat och jobbar vidare på det.

Vi pratade mycket om ekonomi på mötet och gick igenom hur det ser ut för resten av året och för 2012. På grund av att vi inte har fått in så mycket fondmedel i år så kommer vi att göra en stor förlust. Det kommer att märkas av en del inför nästa år, bland annat kommer en del verksamheter på riksnivå troligtvis att behöva ställas in. Vi i styrelsen, tillsammans med kansliet, arbetar aktivt för att försöka förbättra ekonomin. Vi ber er medlemmar om förståelse för situationen och om hjälp.

Ju fler medlemmar vi blir i år, desto bättre ekonomi kommer vi att få nästa år. Så vi vill verkligen uppmana alla att försöka få så många ni kan att gå med i UH. Det är gratis första året för nya medlemmar! Medlem blir du enkelt genom att fylla i det här formuläret: http://www.uh.se/php/ungahorselskadade/blimedlem.php

Vi hade en bra diskussion kring hur vi ska jobba vidare med nästa års tema, som är arbetsliv. Har ni medlemmar idéer så kom gärna med dem till styrelsen eller till kansliet. Alla idéer ska tas till vara på. Styrelsen beslutade att åter uppliva Rablader dock inte som den har sett ut tidigare i en liten annan form. Men det är jätte bra att vi behåller våra tidning.

Vi fattade även beslut att anta kansliets arbetsbeskrivningar som Arbetsutskottet har jobbat fram.

De var de stora punkterna och en gång ber jag om ursäkt att jag inte har uppdaterat tidigare än vad jag har gjort.

Jag vill åter igen uppmana att verkligen sprida information så man vill gå med och göra organisationen ännu starkare. Ensam är inte stark tillsammans är vi oslagbara!

Vid datorn Susanne

Unga Hörselskadade har fått en nya logga!

Unga Hörselskadade har fått en ny logotyp. Loggan är en del i den nya grafiska profil som håller på att tas fram av vår kommunikatör. Loggan kommer att användas på nytt material som exempelvis vår nya bli-medlem folder samt på den nya hemsida som kommer att växa fram inom en nära framtid. I samband med det kommer vi också att lansera loggan på riktigt så att ni medlemmar också kan använda den.

Vi hoppas ni gillar den!

//Riksstyrelsen och kansliet


söndag 23 oktober 2011

Avgång

På grund av hälsoskäl valde vice ordförande Anna Hultman mellan styrelsemötena september och oktober att lämna sin plats i styrelsen. Vi tycker givetvis att detta är tråkigt. Vi vill också tacka Anna för hennes tid i styrelsen.

// Styrelsen genom Heléne

tisdag 18 oktober 2011

Gå LSU:s kurs i Kommunikation 11 november!

Unga Hörselskadade har 9 kostnadsfria platser till LSU:s kurs i
Kommunikation Fördjupning: Sociala Medier
(Utbildningen kostar annars 1100 kr som privatperson)

Innehåll
I kursen kommer deltagarna att titta på det nya medielandskapet med sociala medier som ställer andra krav på din organisation. Det påverkar hur människor väljer att engagera sig och hur man delar upplevelser och åsikter. Vi kommer att diskutera hur man på bästa sätt kommunicerar i en värld då verktygen finns för att nå tusentals men där bruset och kampen om uppmärksamheten är total. Fokus ligger på nya digitala kommunikationssätt samt allmän strategisk kommunikation. Teori kommer att varvas med praktiska övningar.

Målgrupp och förkunskaper
Kursen riktar sig till dig som har eller vill ha helt eller delat ansvar gällande din organisations kommunikation. Du bör ha eller har haft erfarenhet av förtroendeposter inom din organisation samt vana att använda grundläggande sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar.

Datum och tid
Fredagen den 11 november kl. 09.00-17.00.

Plats
LSU:s lokaler på Stora Essingen i Stockholm, Gammelgårdsvägen 38.

Reseersättning
Som medlem i UH kan du få resebidrag från LSU på upp till 250 kronor för reskostnader som överstiger 250 kronor. LSU bidrar alltså till den del av resan som överstiger 250 kronor, upp till 500 kronor. UH kommer inte att kunna bekosta några resor.

Anmälan
Anmäl dig genom att skicka ett mail till jennika@uh.se (hon tar in den info hon behöver från dig och gör anmälan)
Sista anmälningsdag är torsdag den 27 oktober!
Först till kvarn så anmäl dig nu!

För mer info läs här eller maila jennika@uh.se

Välkomna!

tisdag 11 oktober 2011

Medlemsengagemangs-gruppen

Hej!


Jag heter Hanna och är med i medlemsengagemangs-gruppen i UH. Vårt mål är att sprida information om UH och rekrytera medlemmar, eftersom vi tycker att UH är en väldigt bra organisation och många inte vet om att UH finns.


Vi har under året varit ute och föreläst för barn och unga med hörselskador, för föräldrar med hörselskadade barn, samt för personal som jobbar med hörselskadade. Vi har berättat om våra personliga erfarenheter kring våra hörselskador. Hur skolan fungerat, hur det fungerar med kompisar och så vidare. Dessutom har vi berättat vad UH gör, vilka aktiviteter som ordnas och vad vad vi kämpar för.


UH har gett oss i gruppen så otroligt mycket genom att vara en mötesplats där man inte behöver känna sig utanför eller annorlunda. Det vill vi att alla andra hörselskadade också ska få uppleva.


Vi lever ju dock i ett avlångt land och vi kan inte åka runt hela Sverige. Därför undrar vi om det finns fler intresserade där ute, som vill dela med sig av sina erfarenheter och sprida information om UH.


Är du intresserad av att föreläsa, eller berätta vad du gör för att sprida information om UH eller hörselskador i allmänhet? Eller vill du bara veta lite mer om vad vi gör?


Ps. Vi hade aldrig föreläst innan vi började, men är man själv hörselskadad har man så många erfarenheter och bär på så mycket kunskap som man inte tänker på. Det är det vi vill förmedla.




Maila till: medlemsengagemang@uh.se så når du hela gruppen,

eller så kan du mail mig på: Hanna.palsson@uh.se



torsdag 6 oktober 2011

Öppet hus på HiSUS




Den 5 oktober hade HRF Stockholm och HiSUS öppet hus. Efter att ha funnits på Blekingegatan i många år förflyttades verksamheten söderut till Örnsberg. Jennika och jag passade på att titta in i de nya lokalerna för att se hur de såg ut. Många besökare från alla möjliga håll hade hittat dit och minglade runt. HiSUS verksamhetsledare Jessica tog emot Jennika och mig och visade oss runt. Gamla Ungdomsvåningen (där HiSUS tidigare hade sin verksamhet) ligger i en källarvåning utan fönster. De nya lokalerna ligger några våningar upp och är ljusa och fräscha. Som minne tog vi med oss en bild med Jessica och Jennika bakom det nya biljardbordet.

Skrivet av: Sabina Hedström, organisationssamordnare

tisdag 4 oktober 2011

Arbetsförmedlingens brukarråd den 27 september 2011

Tisdagen den 27 september var det dags för arbetsförmedlingens brukarråd som håller möte en gång i halvåret. Representanter medverkade från HRF, UH, SDR, SRF, US och olika anställda från arbetsförmedlingen som arbetar med hörsel och synfrågor.

På dagordningen fanns bland annat frågor kring strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken (se tidigare blogginlägg), arbetsförmedlingens hemsida och en ny kampanj.

Arbetsförmedlingen presenterade deras särskilda delmål i strategin för genomförande av funktionshinderpolitiken och sade sig vara positiva till att nu ha mätbara mål att nå i frågan. Målen gällde främst att få ut fler personer med funktionsnedsättning i arbetslivet och särskilt unga personer.

Vi diskuterade kring arbetsförmedlingens hemsida och HRF gav kritik mot att det tagit mycket lång tid att uppdatera informationen kring vilken hjälp personer med hörselnedsättning kan få i sitt arbetssökande. Arbetsförmedlingen lovade att uppdatera de delar som fortfarande är ofullständiga.

Anställda från Arbetsförmedlingen lyfte frågan om att kommuner och landsting beslutar väldigt olika vad gäller möjligheten till att få arbetsresor och tekniska hjälpmedel (såsom hörapparater) betalda. De flaggade för att det har blivit tydligare och större skillnader det senaste året och bad oss ideella föreningar att hålla oss uppdaterade i frågan.

Arbetsförmedlingen presenterade också deras nya kampanj Se Kraften! vilken syftar till att arbetsgivare ska se möjligheterna med att anställa personer med funktionsnedsättning snarare än hinder. För att läsa mer om kampanjen, se: http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetsgivare/Stod-och-service/Erbjudanden/Se-kraften.html

Nästa möte med arbetsförmedlingens brukarråd är i mars 2012. Vill du att vi i UH ska lyfta någon fråga är du varmt välkommen att maila jennika@uh.se

Skrivet av: Jennika Landin, vikarierande generalsekreterare UH

onsdag 21 september 2011

Riksstyrelsens septembermöte

Hej hej i skrivandes stund

I september så hade Riksstyrelsen ett möte i lilla orten Skövde i det underbara landskapet Västergötland :) Detta var det första mötet efter sommarens uppehåll och det känns bra och komma igång igen med nya utmaningar. Mötet började redan på fredagen och slutade på söndagen. Vi hade stora diskussioner bland annat om ekonomin, medlemsrekrytering och hemsidan.

När gäller om hemsidan så har vi pratat om att den behöver göras om från grunden då det har kommit lite synpunkter från medlemmar att den inte är bra.

Vi behöver fortfarande få in fler och nya medlemmar till UH, så vi diskuterade hur vi ska komma till skott, ett förslag var bland annat att eventuellt ha en projektanställning för medlemsrekrytering.

Vi diskuterade även om Studentnätverkets framtid och vi kom fram till att vi lägger ner den gruppen då det inte finns något intresse. Den har dessutom legat vilade allt för länge.

Vi hade även lite diskussioner om IFHOHYP(UH:s internationella plattform) och vad Unga Hörselskadades har för roll i den organisationen. På lördagskvällen så hade Riksstyrelsen en gemensam aktivitet med lokalföreningen Knuten i Västra Götalands län, vi gick och bowlade med några andra medlemmar. Rasmus (dvs jag som skriver nu) vann turneringen (dock lite hjälp med stödskenor ;)).

På söndagen så var det den stora beslutsdagen och visa saker (på grund av att tiden rann iväg) fick vi lägga fram till oktober mötet.

Vi i Riksstyrelsen vill också uppmuntran de nya medlemmarna att engageras till de olika aktiviteter som erbjuds.

Är ni nyfikna på vad som har sagts mer under mötet så är det bara och kontakta UH-kansliet och fråga efter protokollet.

Må gott och ha det så bra Rasmus vid datorn :P

tisdag 20 september 2011

5-kamp och pizza i Skåne

Tjenare!

Leif från UH Skåne här. Tar och lånar bloggen lite. ;-)

Till helgen var det egentligen planerat att UH Skåne skulle åka till Berlin. Tyvärr har det inte kommit så många anmälningar för att vi ska kunna genomföra aktiviteten. Men vi drar inte läpp för det utan har istället skapat en ny aktivitet men på hemmaplan som vi hoppas att fler kan komma på.

Så, lördagen den 24 september bjuder vi på UH Skåne in våra medlemmar på 5-kamp och pizza på Laserdome i Malmö. I 5-kampen ingår bland annat lasergame och att rida på en elektrisk tjur som ni kanske känner igen från TV. Alla grenar och mer info om aktiviteten finns i inbjudan. Använder du Facebook, hittar du där UH Skånes grupp samt en aktivitet för 5-kampen. Notera dock att anmälan till 5-kampen görs till Hanna per epost eller telefon.

För er som tycker att det är ännu en aktivitet i Malmö, så försöker vi att få in aktiviteter även i andra Skånska städer och tycker ändå att vi har lyckats ganska bra med det det senaste året med aktiviteter i både Lund, Helsingborg och så resan till Köpenhamn. Men vi präglas samtidigt av var de aktiva ledarna bor och håller till till vardags, så har du tips på vad du vill göra i din hemkommun i Skåne så hör gärna av dig (min epost finns längst ner i inlägget).

Länkar:
Inbjudan till 5-kamp och pizza
UH Skånes grupp på Facebook
Aktiviteten för 5-kamp och pizza på Facebook

Leif Linse, ledamot i UH Skånes styrelse
leif.linse@uh.se

onsdag 7 september 2011

Hej UH!


Jag heter Jennika Landin och har precis tillträtt tjänsten som ny vikarierande generalsekreterare på UH:s kansli (efter Gudrun och som vikarie för Maria Öjmertz). Jag är i full färd med att sätta mig in i arbetet för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Jag är 25 år, uppvuxen i Nora utanför Örebro och är utbildad Människorättsvetare. Det innebär att jag har studerat mänskliga rättigheter, statsvetenskap, juridik, sociologi m.m. Jag har haft ett mångårigt engagemang inom organisationer som Svenska FN-förbundet, Stiftelsen Läxhjälpen och Röda Korset där jag har jobbat mycket med diskrimineringsfrågor, utbildning och administration. UH är för mig en ny och spännande organisation och jag har börjat ta mina första vacklande steg in i arbetet och i organisationen. Jag har själv ingen hörselnedsättning men har människor i mitt liv som har olika hörselskador och som använder tecken som stöd och teckenspråk. Jag var på min första teckenspråkslektion igår och tyckte det var jätteroligt, jag vill lära mig så mycket jag bara kan!

Jag ser fram emot att få träffa alla er medlemmar och engagerade i UH under min tid här. Jag kommer att jobba på kansliet fram till sommaren 2012 och ser fram emot allt jag kommer att få lära mig och dela med mig av! Känn er välkomna att kontakta mig om ni har frågor och funderingar. Enklast är via min jobbmejl jennika.landin@uh.se.

Vi ses! / Jennika Landin

måndag 5 september 2011

Farväl UH



Hej alla underbara UH-människor, och andra läsare!

Ett år har gått fort, och i min tjänst som generalsekreterare har jag återupptäckt mycket av allt som är bra med Unga Hörselskadade. Efter många år som aktiv så fick jag jobb på kansliet, och det har varit mycket intressant att se UH:s verksamheter och engagemang från ett annat perspektivt. Det har varit mycket roligt, och ibland jobbigt. För ett år sen så lade jag energi på att byta fokus, byta agerandesätt. Nu är det dags att byta igen, jag flyttar hem till Örebro där jag ska jobba med andra saker. Jag älskar och har älskat UH länge. Det kommer jag fortsätta med. Jag tror på min efterträdare som kommer att passa bra på vårt kansli. Jag tror på mina medarbetare på UH-kansliet, Sabina, Pia och Imse. Och jag tror på alla er ideella. Min sista arbetsdag enligt kontrakt var i onsdags. Det kändes märkligt. Nu håller jag på med överlämning till Jennika, som säkert kommer presentera sig snart. Det kommer bli superbra. Min personliga vision för UH står fast, jag vill se starka medlemmar i en stark organisation. UH är och förblir viktig. Vi är Sveriges enda förening av Unga Hörselskadade för Unga Hörselskadade. Jag ser med tillförsikt på samarbeten med närstående organisationer, tillsammans blir vi ännu starkare.

Jag vill med detta inlägg säga Farväl, kära UH. Men vi ses igen. En så här lång kärlek dör inte bort över en natt. I mitt hjärta finns UH för alltid.

//Gudrun.
(inte längre vikarierande Generalsekreterare)

fredag 26 augusti 2011

En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken

I juni presenterade regeringen en ny strategi för genomförandet av funktionshinderpolitiken. I onsdags, den 24 augusti höll de ett lanseringsseminarium i Stockholm. Dit var funkisorganisationer och statliga myndigheter inbjudna för att lyssna på regeringens viljeinriktning, få en presentation av strategin och ställa frågor direkt till ministrar och representanter från olika myndigheter. Från UH var Heléne Larsson och Imse Nilsson.

Barn- och äldreminister Maria Larsson började dagen med att presenterar innehållet i strategin.
Hon pratade bland annat om vikten av att anställa personer med funktionsnedsättning. En nyligen framtagen rapport visar på att offentlig sektor är sämst. Larsson la mycket vikt kring att offentlig sektor måste ta täten och vara en förebild i detta inkluderingsarbete.

Efter henne presenterade Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström de kommande insatserna på arbetsmarknadsområdet. I hennes tal lyfte hon några exempel kopplat till hur illa det kan gå i verkligheten om myndigheterna inte har tillräckligt bra kunskap kring olika funktionsnedsättningar. Att skicka informationsmaterial i punktskrift eller en ljud-cd till en döv person är kanske inte rätt sätt att gå tillväga.

Arbetsförmedlingen presenterade att man kommer ha ett specifikt delmål för unga med funktionsnedsättning. Frågan är om ett delmål kommer göra skillnad i verkligheten. Att det dessutom är ett av få delmål som specifikt nämner unga personer i strategin är lite oroväckande.

Generellt var båda ministrarna överens om att det finns mycket kvar att göra för att undanröja hinder i samhället och skapa mer delaktighet och inkludering. Flera i salen höll dock inte med om den väg dit som målades upp. Ingrid Burman (ordförande i HSO – Handikappförbunden) försökte sig på att ta en kritisk hållning till den presenterade strategin i sitt framförande. Hon lyfte bland annat att man kan ha en fullgod arbetsförmåga men endå behöva stöd från offentlig sektor, då i form av tekniska hjälpmedel.

Frågan om tekniska hjälpmedel lyftes senare under den frågestund som fick avsluta lanseringen. Viktoria Öjeforst, före detta ordförande i Unga Synskadade kommenterade att man måste kunna söka arbetshjälpmedel redan när man är arbetssökande. Något som stämmer helt överens med UH:s åsikt. Tyvärr fick Viktoria inget bra svar från varken ministrarna eller myndighetsrepresentanterna, mer än ett löfte om att man ska titta vidare på detta.

Under de timmar vi var där fick vi höra många fina ord och det var först när HRF:s ordförande J-P ställde sig upp som klimatet i rummet ändrades lite. Han var väldigt tydlig med att den här strategin inte är tillräcklig. Han menade på att många är missnöjda med resultatet och att det egentligen behövs mer lagstiftning, inte en handlingsplan med otydliga mål.

Strategin är baserad på de inriktningsmål som regeringen fastställde för några år sedan. Syftet med strategin är att presentera politikens inriktning, med konkreta mål för samhällets insatser samt hur resultaten ska följas upp under de kommande fem åren(2011-2016).

De åtgärder som presenteras i strategin är uppdelade på följande nio områden; Arbetsmarknadspolitiken, Socialpolitiken, Utbildningspolitiken Transportpolitiken, IT-politiken, Ökad fysisk tillgänglighet, Rättsväsendet, Folkhälsopolitiken, samt Kultur, medier och idrott. En central del av strategin är att målen ska följas upp och att effekten av insatserna ska kunna mätas på ett bättre sätt.

UH kommer att följa arbetet med implementering av strategi och vi får väl se om målen uppnås?

Strategin går att hitta på regeringens hemsida. mer info från laneringen finns här.

Skrivet av Imse Nilsson, kommunikatör UH


torsdag 18 augusti 2011

Barn- och ungdomsläger i Råneå 2011



Barn- och ungdomsläger i Råneå 15-18 aug 2011

När kl slog 14.00 måndagen den 15 aug så anlände vi tre ledarna, Anni Johansson, Annica Berlin och Linn Wikström-Larsson, till en lägergård utanför Råneå som ligger ca 4-5 mil utanför Luleå. Deltagarna skulle komma kl 15.00 var det sagt, men innan klockan ens var 14.30 så hade 4 av 6 deltagare redan anlänt (ivriga deltagare uppskattas!). Snabba ryck här, vi ledare hann ju inte ens sätta oss ner och prata igenom oss lite, vilket var planerat att göra den första timmen. Men allt funkade bra i alla fall. Alla våra ungdomar var flickor i åldrarna 9-13 år.

På måndagseftermiddagen hade vi lära-känna-varandra lekar på vårt schema och sedan fritt på kvällen.
Under tisdagen fortsatte vi att ha lekar ute på förmiddagen och sen efter lunch hade vi pyssel där de fick måla och pynta en varsin låda, det uppskattades mycket. På kvällen pysslade vi med garn.
Onsdagen till ära hade vi en vikinga-temadag där alla fick en potatissäck att sätta på sig, sedan gick vi ut och hade 5-kamp. Mitt i allt så började det regna och vi blev tvungna att gå in och fortsätta inne. Sedan på eftermiddagen så fick tjejerna en danslektion av Linn och senare på kvällen hade vi en mysig filmkväll med chips, godis och läsk. Filmen som visades var Hannah Montana.
Torsdagen, vår sista dag, ägnades till att packa väskorna och städa huset. Vi avlutade med att sätta oss vid ett bord och skriva ner varsin positiv egenskap hos var och en av oss. Sedan åt vi lunch och hade kramkalas innan alla åkte hem.

Lägret var lyckat både hos deltagarna och ledarna :D



Författare för detta inlägg är Annica Berlin

torsdag 11 augusti 2011

Tsp-veckan

Hej, Emy här igen med dagens uppdatering=P

Gokarten igår var som förväntat jätte kul! Men oj så trötta vi blev efteråt!
Tröttheten hänger kvar även idag, men de kämpar på=)

Idag kommer vi köra tsp lektioner längre än vad vi brukar, ända fram till 16-17 tiden. Men nu på eftermiddagen blir det skoj, då ska vi alla baka! På teckenspråk såklart=)
Kommer baka till morgondagens avslutning, så blir gott och alla har något att se fram emot imorgon men massa onyttigheter=P

Ikväll har vi filmkväll, "Bortom alla ord" ska vi se, om jag inte minns helt fel.
Men det blir nog lagom ikväll, men film och massa onyttigheter som hör till filmkväll=P
Imorgon kör vi de sista lektionerna tsp, sen är det 5-kamp som gäller!!!
Må bästa laget vinna=P

Veckan börjar tyvärr redan dra sig mot sitt slut, inte klokt vad en vecka går fort!
Men att det har gått fort, är ett tecken på att man har och haft kul!

Hoppas jag hinner med en uppdatering imorgon med.
Tillslut måste jag tillägga att alla har gjort enorma framsteg, speciellt dem i den lite lättare gruppen, enormt duktiga är dem! Stolta ledare är vi!

Ha det bra! För det har vi=)
Kram Emy

onsdag 10 augusti 2011

Tsp-veckan

Hej!
Nu hade jag tänkt lägga in lite bilder i detta inlägg, men datorn vill inte riktigt som jag vill.
Så det får bli någon annan gång, men bilder ska ni få!

Vi är nu inne på vår fjärde dag här på tsp-veckan och tröttheten börjar smyga sig på, men alla är fortfarande väldigt duktiga på hålla alla tider och är engagerade och tycker det är kul!
Smög in på lektionerna innan och skulle fotografera lite, och man blir nästan lite avis, att man inte är med själv. De har ju jätte kul!
En grupp spela spel, och andra gruppen jobbar med lokalisering. Väldigt bra träning båda sakerna! Och det är verkligen knäpp tyst i klassrummen, förutom alla skratt som hörs =)

Igår efter dagens lektioner, hade vi föreläsning av Leif som berätta som sin uppväxt som hörselskadad och hans förhållande till tsp, väldigt bra föreläsning. Efter det satte vi oss i tre olika grupper och utbytte erfarenheter.
På kvällen var bastun bokad. Så några basta och några spela kort, satt och prata osv, väldigt mysig kväll.

Idag åker vi till Rättvik och åker Gokart! Alla är väldigt taggade och vi hoppas såklart på uppehåll så vi kan köra järnet ;-)

Sammanfattningsvis har vi det väldigt bra!
Vid tangentbordet, Emy Hurtig.

tisdag 9 augusti 2011

teckenspråklektionerna

Hej på er alla!
Här vid tagentbordet är det Elin som är teckenspråkslärare på UH teckenspråksvecka!
Jag tycker det är verkligen kul att se alla utvecklas i teckenspråk och de vill lära sig!
Men man kan se att de blir trötta i huvudet efter lektionerna, men det är bra för då jobbar hjärnan för att minnas tecknen!

Blir spännande att se på fredag då slutar teckenspråkslektionerna, om de kan minnas alla tecknen under veckan :)

Annars utanför teckenspråkslektionerna har det varit trevligt!

Vi hörs!
/Elin

måndag 8 augusti 2011

Tsp-veckan

Teckenspråks veckan 2011 är IGÅNG!
Med 11 st deltagare intar vi Västanviks folkhögskola i Leksand och har en hel vecka med bara massa teckenspråk och lek=)

Igår anlände våran deltagare, och vi hade lära känna lekar och andra roliga lekar, mycket kortspel blev det =)
Idag har vi kommit igång med lektionerna, deltagarna är uppdelade i 2 olika grupper, en lite lättare och en lite svårare.
Vad jag hört på rasterna har de jätte skoj på lektionerna, tal är strängt förbjudet, så skratten hörs tydligt, HÄRLIGT!

Vädret är tyvärr inte riktigt med oss, men vi är bara på första dagen, så vädergudarna har lite tid på sig, att visa sin bättre sida!

Hej hopp nu är det snart lunch, ska bli kul att höra allt de lärt sig=D

Ha det gott, och jag återkommer med uppdatering!
Vid tangentbordet är det Emy Hurtig

söndag 7 augusti 2011

Hej UH bloggen!

Nu var det länge sen jag skrev i bloggen. Men nu tänkte jag göra det igen. Men jag har tyvärr inte så jätteroliga nyheter att berätta tyvärr.

Jag Johanna Käck har nu under sommaren beslutat att inte fortsätta plugga på Västanviks folkhögskola till hösten. Utan istället blir jag kvar hemma i Sthlm. Men det innebär också att jag måste lämna min post som kontaktperson för UH Dalarna. Jag kommer att fortsätta vara aktiv i Unga hörselskade men jag blir det mer i lokalgruppen i Hisus i Stockholm:) Dom har en efterfrågan om ledare så då tänkte jag passa på att anmäla mig.

Men jag vill börja med att tacka alla som har varit delaktiga i UH Dalarna under detta året som jag har varit aktiv. Det har verkligen varit roligt och lärorikt att få jobba med er ledare och medlemmar i en annan lokalgrupp än den man är van med. Men nu ätervänder jag hem så att säga:D
Men vi kommer garanaterat ses i igen. UH Dalarna brukar ju delta på de störe UH altiviteterna som UH riks ordnar. Så helt slipper ni mig nog inte;):P
Men jag känner att det kan vara bra att prova på lite olika saker i sitt liv och därför har jag tagit detta beslutet. Men man vet aldrig, jag kanske kommer tillbaka till UH Dalarna någon i framtiden.

Men än en gång TACK för denna tid i UH Dalarna!

Det var bara det jag ville berätta och jag kände att det blir mer personligt om jag själv berättar om nyheten.

Ha nu en fortsatt bra sommar allihopa!

Med vänliga hälsningar Johanna

fredag 1 juli 2011

UH åker till Almedalsveckan

Nu är det dags igen, Unga Hörselskadade kommer att vara på plats under Almedalsveckan på Gotland för att göra våra frågor hörda.

Vår grupp i år består av Sara Bryntse, Isabel Ekman, Adela Karlsson, Susanne Gärtner, Peter Falkegård, Heléne Larsson samt Imse Nilsson. Vi kommer även att ha ett samarbete med andra döv och hörselskadeorganisationer närmare bestämt Sveriges Dövas Ungdomsförbund(SDU), Sveriges Dövas Riksförbund(SDR), Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn (DHB), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), Dövblind Ungdom (DBU) och Vuxendöva i Sverige (VIS).

Vårt samarbete kommer att bestå av en mobil kampanj ”Tolka mig rätt” där vi för fram vår syn på olika metoder av tolkning. Vår vision är att vi skall ha rätt till kvalificerad tolkning i alla de situationer då vi anser oss ha behov, detta för att möjliggöra en optimal kommunikation.

Unga Hörselskadade har de senaste åren genomförs den så kallade ”Slingpatrullen” där vi kontrollerar om det finns hörselslinga, skrivtolkning och teckenspråkstolkning vid seminarier samt andra tillställningar. Resultatet från föregående år har varit under all kritik, så vi hoppas på en förbättring nu i år, för Almedalsveckan skall väl vara tillgänglig för alla, oavsett hörselfunktion, eller?!

Under veckan kommer vi även att besöka olika seminarier som vi anser har relevans för vår organisation, i första hand kommer fokus här att ligga på skola och arbetsmarknad. Givetvis kommer vi lyssna på politikertalen för att se om politikerna talar om frågor som berör personer med hörselskada eller dövhet.

Även Hörselskadades Riksförbund, som sponsrar Unga Hörselskadades närvaro, kommer att finnas på plats under veckan genom deras samarbete med Lika Unika.

Vi ser fram mot en spännande vecka på Gotland och hoppas att vi får möjlighet att träffa såväl politiker som andra myndighetspersoner för att framföra våra budskap.

Följ vårt arbete på vår speciella Almedalsblogg: tolkamigratt.wordpress.com

Vid tangenterna // Heléne Larsson

lördag 18 juni 2011

Tolktjänstutredningen

Tolktjänstutredningen (S 2010:08) hade referensgruppsmöte 2011-06-14

Närvarande utredningsgruppen
Greger Bååth, Martin Farnsten samt Susanne Ritseson

Närvarande brukarorganisationerna
Hanna Sejlitz (HRF), Ragnar Veer (SDR), Ulf Westermark (DHB), Linda Eriksson (FSDB, Ann-Charlotte Gyllenram (Barnplantorna), Kerstin Kjellberg VIS samt Heléne Larsson (UH)

Syftet med mötet var att diskutera det arbetsmaterial som utredningsgruppen framtagit. Materialet bygger på mycket preliminära beräkningar gällande såväl ekonomiska konsekvenser samt själva genomförandet av en ny tolkorganisation.

Innan mötet har en brukarenkät skickats ut till alla organisationerna där vi givits möjlighet att svara. Enkäten lade grunden för ett kvantittativt material kring hur många hörselskadade och döva det finns i Sverige, hur många som är frekventa tolkanvändare, hur många tolkuppdrag som genomförs i Sverige per år etc.

Kort sammanställning av tolksituationen idag: enligt brukarorganisationerna finns det idag
• Ca 9000 barndomsdöva
• Ca 4000 vuxendöva
• Ca 2000 dövblinda
• Ca 700 000-1 200 000 hörselskadade
• Ca 2000 personer med CI
• Ca 80 000 tolkuppdrag genomförs i Sverige per år

Det är dock viktigt att observera dock att statistiken gällande tolkuppdrag är missvisande, den säger ingenting om hur lång tid tolkuppdragen är. Det kan röra sig om allt från 10 minuter till en hel dag eller kanske till och med långtolkningsuppdrag. Genom att tolkcentralen avslår en tolkbeställning på en vecka och istället genomför 120 stycken tio minuters uppdrag blir statistiken bättre. Därav skall vi egentligen tala om antalet tolktimmar snarare än uppdrag. Men denna statistik besitter brukarorganisationerna inte i dagsläget.

Brukarorganisationernas uppfattning är att antalet tolkuppdrag kan komma att öka ytterligare under en tioårsperiod då dagens ungdomar är väl medvetna om sina rättigheter till tolk. Likaså har samhällets förutsättningar ökat. Industrisamhället byggde inte på samma kommunikativa krav som dagens socialiserade samhälle gör, därav kommer behovet av tolkning i arbetslivet öka.

Idag är det mycket varierande hur lätt eller svårt det är att få tolk på olika platser i Sverige. Jönköping är en av drömplatserna att bo i som döv, medan Örebro toppar statistiken i antalet ej genomförda tolkuppdrag.


Utredningens förslag och diskussioner kring det
Att bilda en ny statlig myndighet för tolktjänsten. Verksamheten skall ha två övergripande mål:

1. Att planera och genomföra tolkuppdragen, dvs. samma arbete som tolkcentralerna idag bedriver.
2. Uppföljning av tolkuppdragen. Utveckla kvalitén på verksamheten samt arbeta med råd och stöd kring tolktjänsten. Det är här viktigt att myndigheten informerar landstingen, kommuner, myndigheter, organisationer inom såväl offentlig som privat sektor kring hur tolkverksamheten fungerar och vem som betalar. Det är viktigt att tydliggöra ansvar och finansierings principen.
Diskussionerna kretsade kring om det är möjlighet att förlägga tolkverksamheten under en redan befintlig statlig myndighet. I Finland ligger tolktjänsten exempelvis under försäkringskassan. Här i Sverige ser organisationernas utformning annorlunda ut, vilket medför att en ny myndighet bör bildas som endast ansvarar för tolkfrågor.

Vi brukarorganisationer tycker att det är fördelaktigt att landstingen släpper tolkfrågan. Landstingen har främst ansvar för vårdfrågor och vi vill se tolk som en språkfråga och ej en vårdfråga. Idag ligger tolkfrågan under Hälsa och sjukvårdslagen (HSL) detta kommer den inte göra efter bildandet av den nya myndigheten. Därav förefaller en statig myndighet som mera lämpad.

Tolktjänstmyndigheten skall sedan skapa avtal med olika tolkbolag/leverantörer. Vi brukarorganisationer betonade vikten av valfrihet hos oss som tolkanvändare. Att vi inte skall bli bundna att använda ett och samma bolag jämt, utan att kunna växla. Utredningen arbetar på lösningar kring detta och min uppfattning är att de förstod och tog till sig vår diskussion.

I den nya lagen skall det tydliggöras vem som skall stå för tolkkostnaden när. Exempelvis om en person vill besöka socialtjänsten, så är det då kommunen som skall stå för kostnaden. Tolktjänstmyndigheten skall hjälpa till att informera om vem som betalar i olika situationer, samt att uppmana kommuner och myndigheter att ta sitt finansiella ansvar.

En omdiskuterad fråga gällde tolk i arbetslivet. I det nya förslaget skall den anställde kunna få tolk i skälig omfattning inom arbetslivet. Utredningen menade att skälig omfattning innebär tolk då och då för att kunna deltaga på utbildning eller för att klara av löpande arbetsuppgifter. En bedömning måste göras från situation till situation. Vid de tillfällen då tolktjänstmyndigheten inte står för kostnaden blir det AF eller arbetsgivaren som får finansiera kostnaderna.

Den nya lagen skall också tydliggöra att ledsagning ingår i dövblindtolkning, vilket idag inte alltid är en självklarhet.

Det diskuterades också om en så kallad timbank. Det är nu tänkt att varje tolkanvändare skall få X antal timmar att använda vid tolkuppdrag som är lågprioriterade. Det kan vara så att brukaren nästan vet att den kommer få avslag på en viss beställning, genom att ”visa kortet” och använda de fria timmarna kan den vara garanterad att få tolk. Dessa timmar kommer dock att bli få, förslag på omkring tio timmar per år.

Det nya lagförslaget beräknas träda i kraft 2014. Detta ifrågasattes, men utredningen betonade att det tar tid att start upp en ny myndighet.

- Heléne Larsson

måndag 30 maj 2011

Vandring på Sörmlandsleden

I helgen så var vi några tappra från UH som vandrade en del av Sörmlandsleden i Sörmland/östergötland kring Kolmårdsskogen.

Vi sov i vindskydd och vandrade genom många olika typer av skog. Totalt vandrade vi ca 2 mil (utom Jonas, som fick vandra lite längre efter att vi glömt presseningen i bilen)

Det blev en mysig helg, och vi fick oss många goda skratt och mycket prat runt lägereldarna på kvällarna.





söndag 22 maj 2011

Ordförandegruppens möte

Den nionde maj var det dags för ordförandegruppen att träffas igen. Ordförande gruppen består av nio organisationer inom döv och hörselskadeområdet som brukar träffas tre till fyra gånger per år för att diskutera gemensamma samarbetsområden samt informera om vad som är på gång inom varje organisation. De organisationer som ingår i ordförandegruppen är, barnplantorna, DBU, DHB, FSDB, HRF, SDR, SDU, UH samt VIS. Tyvärr hade barnplantorna inte möjlighet att närvara vid detta mötet.

Som värd för dagen stod DHB som hade bokat en fin och lyxig lokal på rådhuset i Örebro. Till detta mötet var olika personer inbjudna för att berätta om deras arbete. Exempelvis fanns en tjänsteman och en politiker från Örebro kommun som berättade om att Örebro utbände sig till Europas teckenspråkiga huvudstad samt hur arbetet med att göra Örebro mera tillgängligt för personer med hörselnedsättning eller dövhet fortlöper. En annan gäst för dagen var Johan Svedmark förvaltningschef för riksgymnasiet för döva och hörselskadade som berättade om gymnasiet hur de arbetar samt målippfyllelsen för eleverna. Nästa besökare var Berth Danernark professor vid Örebro universitet. Berth berättade om universitetets forskning kopplat till hörselorganisationernas intresseområde. Sista besökarna var två studenter som studerar vid audionomprogrammet vid Örebro universitet. De berättade om den förening som finns för audionomstuderande samt att vi började fundera på hur vi kan samsrbeta mellan studenterna och brukarorganisationerna, mycket intressant.

Mötet diskuterar också om almedals samarbetet, om skolfrågor etc. Nästa möte kommer att hållas den 20 oktober och då kommer UH stå som värd

// Helene.

fredag 20 maj 2011

Första styrelsemötet för nya styrelsen

Sitter nu förväntansfull på tåget på väg mot Stockholm, det skall bli möten under helgen. Först väntas möte hos Sveriges Dövas Ungdomsförbund där vi ungdoms organisationer skall diskutera vår syn på SOU 2011:30 flexibel utbildning för specialskolans målgrupp. Ser med spänning fram mot diskussionerna, skolan är ju en fråga som ligger UH varmt om hjärtat och vi skall givetvis kämpa för att barn och ungdomar med hörselskada skall nå målen oavsett valet av skolform.

Ikväll skall den nya styrelsen träffas för att starta igång vårt arbete. Skall bli otroligt spännande att börja jobba med de nya kollegorna och jag ser fram ett spännande år. Helgen kommer bland annat att bjuda pådidkussioner kring hur styrelsen skall arbeta under året, utvärdeing av årsmötet, stadgar etc.

// Helene

torsdag 19 maj 2011

Nyhet - Nationell språkdatabank ska öka tillgängligheten

2011-05-02
Regeringen vill ha en nationell språkdatabank för att främja utvecklingen av teknik som ökar tillgängligheten till information för alla. Institutet för språk och folkminnen får i uppdrag att ta fram ett underlag för hur detta kan utvecklas.

− I grunden handlar det om allas rätt till delaktighet i samhället. Det digitala samhället måste utvecklas med hänsyn till människors olika språkliga behov och rättigheter. Databanken blir ett språkligt infrastrukturbygge som gör detta möjligt, säger Rickard Domeij, språkteknologiansvarig på Språkrådet vid institutet.

Arbetet ska utföras i samråd med aktörer som Sveriges Television, Sametinget och Post- och telestyrelsen.

För SVT innebär detta att fler program kommer att kunna direkttextas.

– En språkdatabank är en förutsättning för oss att kunna nå textningsmålet. Det är oerhört glädjande. SVT ska vara till för alla och därför arbetar vi kontinuerligt med att öka tillgängligheten. Språkdatabanken kommer att bli ett viktigt verktyg i det arbetet, säger Eva Hamilton, vd på SVT.

Institutet för språk och folkminnen

tisdag 17 maj 2011

UH får medhåll av Skolverket i meritpoängsfrågan

I fredags, den 13 maj 2011, lämnade Unga Hörselskadade (UH) in ett omfattande remissvar till regeringen. Remissvaret har även undertecknats av närstående organisationer som stödjer vårt remissvar. Skolverket har också lämnat in ett eget remissvar där de bland annat pekar på samma problem som UH beskriver i vårt remissvar.

I snart tre års tid, sedan hösten 2008 har vår UH jobbat för att gymnasieelever som läser svenskt teckenspråk för hörande ska få meritpoäng för sitt språkval. Elever som läser talade moderna språk exempelvis finska, samiska, persiska, somaliska, swahili m.m. som främmande språk kan få meritpoäng för dessa, men inte elever som läser teckenspråk för hörande. Detta anser UH vara fel och diskriminerande mot teckenspråket. Även statens eget språkvårdsorgan Språkrådet anser detta vara diskriminering av teckenspråket, vilket de skriver i en rapport som vi har citerat i remissvaret.

Till hösten 2011 kommer regeringens reformering av gymnasieskolan (Gy11) att vara på plats. De gymnasieelever som börjar i höst kommer att gå i skolan enligt en ny skollag, läroplan, osv. Eftersom gymnasieskolan har gjorts om, har regeringen behövt ändra i antagningsreglerna till högskolan där bestämmelserna om meritpoäng finns. ”Meritpoängsreglerna” är rent juridiskt en del av antagningsreglerna till högskolan. Innan regeringen tar sitt beslut om att ändra i antagningsreglerna har den skrivit ett förslag som skickats ut på remiss. Det betyder att regeringen har skickat sitt förslag på förändrade regler om meritpoäng, till myndigheter och organisationer som den vill ha synpunkter från.


Alla får lämna svar på regeringens remisser, även de som inte blivit tillfrågade. UH har inte blivit tillfrågade att lämna in ett remissvar, vi har valt att på eget initiativ lämna ett remissvar på regeringens förslag. Detta gjorde vi eftersom att regeringens förslag till nya regler inte innehöll några förändringar som skulle göra att diskrimineringen av teckenspråket som språkval skulle upphöra. Vi vill vara säkra på att regeringen tar till sig detta krav. Sedan år 2008 har Unga Hörselskadade och andra organisationer som jobbat med denna fråga skickat minst 4-5 brev (skrivelser) till regeringen. Dessutom har UH och andra organisationer träffat regeringen två gånger, genom så kallade uppvaktningar.

Skolverkets remissvar

Skolverket har lämnat ett remissvar på regeringens förslag till nya meritpoängsregler. I den delen av Skolverkets remissvar där meritpoäng för teckenspråk för hörande tas upp kan läsa dessa saker som bekräftas UH med fleras ståndpunkter. Skolverket skriver att
  • kursplanen för teckenspråk och moderna språk är uppbyggd med samma struktur, innehåll och nivåer som ämnesplanen för moderna språk.
  • Ämnet svenskt teckenspråk för hörande motsvarar alltså i allt väsentligt ämnet moderna språk men systemet med meritpoäng kan få som konsekvens att elever väljer bort det av strategiska skäl.

Då UH och andra organisationer kämpat under en längre tid för att för att få regeringen att lyssna på oss, känner vi oss lättade över att Skolverket bekräftar vår bild av det problem vi hela tiden försökt beskriva. Vi har hela tiden försökt beskriva att svenskt teckenspråk för hörande är likvärdigt talade moderna språk. Dessutom har vi varnat för att elever som är intresserade av att lära sig teckenspråk av strategiska skäl väljer andra språkval. Vi hoppades på att regeringen redan i det förslag de skickade ut på remiss skulle ta upp frågan om meritpoäng och teckenspråk. Som huvudförfattare till UHs remissvar hoppas jag (Kave) nu på att regeringen tar våra och Skolverkets synpunkter på allvar!

Nyfiken? Ta del av remissvaren nedan!

Unga Hörselskadades remissvar

Skolverkets remissvar (klicka på PDF-ikonen bredvid texten ”Hämta original”. Bläddra t sidan 5 för att läsa om meritpoäng och svenskt teckenspråk för hörande).

Regeringens förslag som gått ut på remiss


Unga Hörselskadade behövs för att vi gör skillnad. Bli medlem och stöd vårt arbete!

Är du redan medlem och intresserad av att jobba med frågor som rör politisk påverkan? Välkmmen till arbetsgruppen för publicitet och påverkan (POP)! Anmäl ditt intresse genom att skicka mail till pop (kanélbulle) uh.se


Med vänliga hälsningar
Kave Noori, medlem i Unga Hörselskadades arbetsgrupp för publicitet och påverkan.